Huawei, Çin'de sokakta yürüyen Uygurların tespitini sağlayan teknolojinin patenti için başvuru yaptı

ABONE OL

Çin teknoloji şirketi Huawei'nin, yayalar arasında Uygur olanları tespit eden bir sistemin patentini almak için başvuru yaptığı ortaya çıktı.


Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, Uygur Türklerini tespit etmek amacıyla yeni bir sistem geliştirdi. Yetkililer, sistem için patent başvurusunda bulundu. Çinli teknoloji şirketinin bu hamlesi ırkçılık ve fişleme tartışmalarını da beraberinde getirdi.

ABD merkezli bir araştırma şirketinin BBC ile paylaştığı belge, başvuru yapıldığını doğruluyor.
Çin merkezli başka bazı teknoloji şirketleri de benzer başvurular yapmıştı.

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Müslüman Uygur Türkleri, Çin tarafından maruz kaldıkları zulümle dünya kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Zulmü teknolojik tespitle sürdürmeyi isteyen Çin, bu kez ülkedeki teknoloji şirketlerinin sistemleri ile gündeme geldi.

GÖRÜNTÜSÜ ALINAN KİŞİLERİN IRKLARI TESPİT EDİLİYOR

BBC'nin ortaya çıkardığı bu haberle birlikte Çin merkezli Huawei'nin patent değiştirme başvurusu yapmayı planladığı bilgisine de ulaşıldı. Şirketin ayrıca Çin'de patent sağlayan yetkili kurumu Ulusal Fikri Mülkiyet Hakkı İdaresi'ne (CNIPA), resmi belgelerde yer alan Uygurlulara ait her türlü atfın da silinmesi için izin talebinde bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Huawei'nin farklı etnik grupları belirlemek için geliştirdiği sistem ilk değil. Huawei, 2018 yılında da Çin Bilim Akademisi ile birlikte patent başvurusunda bulunmuştu. Patent başvurusunda bulunulan bu sistem, sokaklarda video ve görüntü kaydı ile yayaların özelliklerinin belirlenmesini içeren yapay zeka tekniğini tanımlıyordu.

Sistemin kişilerin ırklarını da tespit ettiği bilgisi üzerine Huawei sözcüsü "Huawei her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyor, buna teknolojinin etnik ayrımcılık için kullanılması dahil. Bireylerin ırklarının tespit edilmesi araştırma ve geliştirme projesinin hiçbir zaman parçası olmamıştı. Başvuruya hiçbir zaman dahil edilmemeliydi. Bunu değiştirmek için proaktif adımlar atıyoruz. Yeni ve değişen teknolojinin, en üst seviye dikkat ve dürüstlük çerçevesinde gelişiminin ve uygulamasının sağlandığından emin olmak için çalışmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Huawei yetkilileri daha önce hiçbir teknolojik sistemlerinin etnik grupları tespit etmek için tasarlanmadığını söylemişti.
Şirket şimdi ise patenti değiştirme planları yapıyor.

Uygurlar kimdir?
Uygurlar, Çin’in kuzeybatısında yüzyıllardır yaşayan Müslüman bir etnik gruptur. Uygurlar büyük bir çoğunlukla, ülkenin en ücra köşesinde yer alan ve en az nüfusuna sahip bölgelerinden biri konumundaki ve alan olarak Çin’in en büyük eyaleti Sincan’da yaşamaktadırlar.

Son yıllarda Çin hükümeti, Uygurların kültürüne ve dini inançlarına karşı sert baskıda bulunarak, Uygurları ana dillerini konuştukları, kültürlerini sürdürdükleri, Ramazan boyunca oruç tutmak veya domuz etinden ve alkolden uzak durmak gibi eylemler dahil olmak üzere dinlerinin gerektirdiklerini uyguladıkları için cezalandırıyor.

Uygurlar, kültürel ve dini olarak Özbekler ve Kazaklar gibi diğer Orta Asyalı etnik gruplarla benzerlik gösteriyorlar. Uygurlar, Özbekçeye yakın akraba olan ve Kazakça, Kırgızca ve Türkçe ile benzerlikler taşıyan bir dil konuşuyorlar.
İslam, Uygur kimliğinin önemli bir parçasıdır ve Uygurların çoğu Sünni Müslümandırlar.
10 milyona yakın Uygur Sincan’da yaşarken, yüzbinlerce Uygur ise, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan dahil olmak üzere komşu ülkelerde yaşamaktadırlar.