Hakan Halit Yeni işverenlere seslendi: Yeter artık, çözüm üretin

ABONE OL

HOTED Onursal Başkanı Hakan Halit Yeni, '2024 sezonunda deyim yerindeyse adeta kilitlendik 2025'i düşünmek istemiyorum. Alanya maaş politikaları başta olmak üzere, açık arayla yine sınıfta kaldı. Emekçiler Alanya'yı terk ediyor. Yeter artık kaçacak yer kalmadı. Gerçeklerle yüzleşin ve sorunu çözün, çözüm üretin' dedi. 

Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) 3 ay aradan sonra seminerlerine start verdi.  Günsu Endüstriyel firmasının destek ve katkılarıyla Sultan Sipahi Resort Otel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen kimyasal ve çamaşırhane eğitimi konulu seminere Hoted camiası yoğun ilgi gösterdi. Dernek başkanı Sevgi Topuzel’in derneğin faaliyetlerine gösterdikleri ilgiden dolayı üyelere, camianın mensuplarına, Sultan Sipahi Otel yönetimine, Günsu Endüstriyel yönetimine destek ve katkılarından dolayı teşekkür etmesiyle başlayan seminer; HOTED’in Kurucusu, Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Executive HK Müdürü Hakan Halit Yeni’nin konuşmasıyla devam etti. Yeni, “Yıllardır söylüyoruz maalesef elemanların büyük çoğunluğunu kaybettik ve hala kaybetmeye devam ediyoruz. Barınma, lojman, maaş politikası, emekçinin yaşam koşulları, yasal hakları, mesai saatleri, ay olarak çalışma süreleri ve kıymetli işverenlerimizin hep bana mantığı. Bu başlıkların düzelmesi bir yana maalesef bu mantık, turizmin her geçen gün daha da kötüye gitmesine, bacasız sanayi dediğimiz ve ülke ekonomimizin ana direklerinden birini oluşturan bu dev sektörün emekçi tarafını bitme noktasına getirdi. 2024 sezonunda deyim yerindeyse adeta kilitlendik 2025’i düşünmek dahi istemiyorum. 



“DAHA NEREYE KADAR GÖZÜNÜZÜ KAPATABİLİRSİNİZ?”
Bu sezon Ege bölgesinde görev yaptım.  Elbette ülkemizin tüm turizm bölgelerinde özellikle sahil, yani kum güneş deniz satan resort otelciliğinde personel sorunu var ve sorunlar hemen hemen her bölgede aynı başlıklar altında toplanıyor.  Fakat bu durum Türk turizminin ilk adımının atıldığı, başlangıç noktası olan Alanya bölgesinde resmen zirve yapmış durumda. Yaptığımız araştırmalar farklı ülkelerde turizm ya da farklı iş kollarında arayışa girip başvurularda bulunduklarını ortaya koyuyor ya da daha çok kazanabileceği, yaşam koşullarının daha iyi olduğu başka şehirlere gidiyorlar. Zaten çoğunu kaybettik elde kalanları da yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak hızla kaybetmeye devam ediyoruz. Ülkemizin birçok turizm bölgelerinde en düşük maaş 23 binden başlarken ara pozisyonlar 35-40 bin TL bandına kadar çıktı. Akdeniz, özellikle Alanya bölgesi maaş politikaları başta olmak üzere,  açık arayla her zamanki gibi yine sınıfta kaldı. Yönetici kadrolarından bahsetmiyorum bile.  Özellikle ara pozisyonlardan ve vasıfsız gruplardan bahsediyorum. Hal böyle olunca, işverenlerimiz de gerçekleri görmemek, duymamak için gözlerini kapayıp kulaklarını tıkayınca emekçilerimizin hiç gözünü kırpmadan Akdeniz’i özellikle Alanya'yı terk ettiğini görüyoruz. Daha ne kadar ve nereye kadar gözünüzü kulağınızı kapatabilirsiniz ki? Yeter artık kaçacak yer kalmadı gerçeklerle yüzleşin ve sorunu çözün, çözüm üretin. Soruyorum? Bu ayla birlikte sezonu kapatıyoruz.  Ev kiraları, bir türlü kontrol altına alınamayan hayat pahalılığı ortada, kış kapıya dayanmak üzere, kapının önüne koyduğunuz ve 15-20 gün içerisinde koymaya hazırlandığınız bu insanlar ne yiyecek ne içecek, çocuklarını nasıl okutacak, kirasını, elektriğini, suyunu nasıl ödeyecekler?    



“SEKTÖRÜN GELECEĞİNE DARBE VURUYORSUNUZ”
Az ve ucuz eleman çok iş… Bulamazsak yurt dışından ithal ederiz mantığından vazgeçin artık. Bu sektörü Suriyeli, Afgan, Iraklı sığınmacılarla ya da Uzak Doğu ve Orta Asya’dan paket olarak getirdiğiniz derleme toplama kişilerle götürebileceğinizi sanıyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz. Hem sonu yok hem de sürdürülebilir değil. Bu müdânâsız uygulamalarınız aksine sektörün geleceğine vurulmuş bir darbe olmakla beraber, elinizde kalanları da kaybetmenize neden olacaktır. Kendi milletimizi üç beş kuruş fazla para ve birkaç ay fazla çalıştırmamak için işverenlerimizin, istihdam dışı bırakıp yabancı işçiye yönelmesi çok büyük bir hatadır. Sektör nezaket ve insana dayalı yürüyen hassas bir sektördür. Bilgili, birikimli, donanımlı, tecrübeli ve yetişmiş personellerle memnuniyeti sağlayabilir, yatırımlarınızı koruyabilirsiniz. Derleme toplama işçilerle bunların hiçbirini yapamazsınız. Kendi ayağınıza kurşun sıkmaktan vazgeçin, ayağa kalkıp bir şeyler yapın sorunları çözün, çözüm üretin. 

“YÖNETİCİ KADROLARI OLARAK GELİNEN NOKTADAN BİZLER DE SORUMLUYUZ”
İstisnalar kaideleri bozmamakla beraber, koltuklarımızı koruyabilmek için işverenlerin ve genel müdürlerin her söylediğine “emret padişahım”, “tamam efendim”, “hallederiz efendim” deyip boyun büke büke, doğruları haykırıp gerçekleri masaya koymakta zorlandığımız için, sorunları yeterince, gerektiği kadar dile getiremediğimiz için ve her şeyden önce itiraz mekanizmalarımızı çalıştıramadığımız için gelinen bu noktaya biz yönetici kadroları da maalesef katkıda bulunduk.” diye bitirdi. Konuşmaların ardından Uygar Selvi’nin sunumuyla kimyasal ve çamaşırhane konulu eğitim devam etti, yaklaşık 3 saat süren seminerin ardından Günsu Endüstriyel Türkiye Satış müdürü Uygar Selvi, Sultan Sipahi Otel koordinatörü Hüseyin Karakülah ve HK Müdürü Emine Boduk’a destek ve katkılarından dolayı, tüm Housekeeping camiası adına teşekkür edilip, çiçek takdim edildi. – HOTED Alanya Şubesi / Bülten 














 

hotel kat hizmetleri eğitimi ve dekorasyonu derneği hoted alanya hoted hakan halit yeni hoted sevgi topuzel günsu endüstriyel sultan sipahi otel resort otel alanya sultan sipahi resort otel günsu endüstriyel türkiye satış müdürü uygar selvi alanya hakan halit yeni hakan halit yeni