Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Grip aşısı ne zaman olunmalı, kimler olabilir?
Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sürecinde Sağlık Bakanlığı grip aşısı ile ilgili yaptığı açıklama ile bu aşının öneminden söz etti. Özellikle de 65 yaş üstü vatandaşların, bebeklerin ve kronik hastaların olması gerektiği uzmanlar tarafından duyuruluyor. Peki, Grip aşısı ne zaman olunmalı, kimler olabilir? Grip aşısı koronavirüsten korur mu?
Sağlık Bakanlığı vatandaşların mutlaka grip aşısı olması gerektiğini bildirirken özellikle de 65 yaş üstü kişilerin ve bebeklerin enfeksiyon hastalıklarına daha fazla duyarlı olduğunu belirterek aşı olmaları gerektiğini ifade etti. Bu açıklama ile beraber vatandaşlar detayları merak ediyor. Peki, Grip aşısı virüsten korur mu? Kimler grip aşısı olmalı, aşı ne zaman yaptırılır? İşte detaylar…
GRİP AŞISI VİRÜSTEN KORUR MU? KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?
Koronavirüs salgını sürecinde vatandaşların yeterince korunabilmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı grip aşısı önerisinde bulundu. Kış mevsimi yaklaşırken grip enfeksiyonunun bağışıklık seviyesini düşürmesini engellemek amacıyla uygulanması gereken aşının özellikle 65 yaş üstü, bebekler ve kronik hastalarda uygulanması gerekiyor…
GRİP AŞISI NEREDE VE NASIL YAPILIR?
Salgın hastalıkların başlamaması için aşı önlem olarak yapılır. Aşının yapılması için en ideal dönem Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Virüs salgınından korunmak için yapılan grip aşısının etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Grip aşısı olanların bazılarında seyrek olarak kaşıntı, kabartı ve kızarıklıklar görülebilir. Grip aşısı yapılanlarda çok ender olmakla beraber, uyuşmalar, havale nöbetleri görülebilir. Grip aşıları eczanelerde ve tüm sağlık kuruluşlarında yapılabiliyor.
GRİP AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Grip aşısı kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yapılmaya başlanır. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, 6 aylık-2 yaş arası bebeklerin, gebelerin, aşırı kilolu olanların, huzurevi ve bakımevi gibi ortamlarda yaşayanların, astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanların, çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin grip aşısı olmalarında fayda vardır. Grip aşısı sonrasında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Her aşı sonrasında olduğu gibi grip aşısı sonrasında da yan etkiler kendini gösterebilir. Ağrılar şiddetlendirse uzman doktora başvurmak gerekir.
GRİP AŞISI KORONADAN KORUR MU?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, grip ve zatürre aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Koca, uzmanların grip ve zatürre aşısı yaptırılması yönündeki tavsiyelerine ilişkin soru üzerine, herkesin aşı olması gibi bir durumun dünyada söz konusu olmadığını ve bunun önerilmediğini söyledi.
Dünyada böyle bir üretimin de söz konusu olmadığına işaret eden Koca, "Bilim Kurulunda bu konu gündeme geldi. Özellikle kimlere aşı yapılma zorunluluğunun olduğunu genel olarak biliyoruz ama Kovid döneminde kimler daha riskli olabilir, bununla ilgili çalışma yapılıyor olacak. Zannediyorum bu bir iki hafta içerisinde netleşmiş olur." diye konuştu.
Grip aşısının kimlere uygulanacağının genel kriterlerinin bilindiğinin altını çizen Koca, "Bu yıl Kovid'in yaygın görüleceğini bildiğimiz için Kovid nedeniyle daha çok risk taşıyan hangi hasta grubu olabilir, bununla ilgili Bilim Kurulumuz bir çalışma yapıyor. " ifadelerini kullandı.