Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

ABONE OL

Evde bitki yetiştirmek, pek çok kişi için hobiden çok bir tutku haline gelmiştir. Saksıda hazır çiçek satın alıp yetiştirmek yerine, yapraktan ya da tohumdan bitki yetiştirmek ise işin bambaşka bir boyutudur.

Eğer siz de hazır bitkilerden çok çekirdekten bir bitki yetiştirmekle ilgileniyorsanız, evde avokado nasıl yetiştirilir konulu bu yazımız, çok işinize yarayacak.

Evde avokado nasıl yetiştirilir?

Evde avokado yetiştirmek için en doğru mevsim ilkbahardır. Öncelikle olgun ve yumuşak bir adet avokado çekirdeğini dikkatlice meyveden ayırın ve güzelce yıkayın. Daha sonra çekirdeği beş dakika kadar suyun içinde bekletin ve kurulayın.

Avokado çekirdeğinin sivri olan kısmı üst, biraz daha düz ve geniş olan kısmı ise alt tarafıdır. Çekirdeğe üç tane kürdan batırın ve su dolu bir kavanoza ya da bardağa yerleştirin. Bu kürdanlar çekirdeğin alt kısmının suyun içinde, üst kısmının ise suyun üzerinde kalmasını sağlayacak, ayrıca filizlenmesine de yardımcı olacaktır.



Çekirdek ne zaman filizlenir?

Kavanozunuzu doğrudan güneş almayan ama güneş gören bir noktaya yerleştirin. Çekirdeğin filizlenmesi 3-6 hafta kadar sürer. Eğer 8 hafta içinde çekirdeğiniz filizlenmiyorsa, yeni bir çekirdekle aynı işlemi tekrar deneyin. Yukarıdan filiz, aşağı taraftan ise kökler uzamaya başladıktan sonra artık işimiz daha kolay. Bitkinin sap kısmı 12-15 cm uzunluğa geldiğinde, gövdeden sekiz cm kalacak şekilde kesin. Böylece daha güçlü ve kalın bir gövdeye sahip olmasını sağlamış olacaksınız. Yeni yapraklar çıkıp kökler kalınlaştığında, yaklaşık 10 cm çapında bir saksıya avokadonuzu dikebilirsiniz. Tohumun yarısının toprağın üzerinde kalmasına dikkat edin. Toprağı sürekli nemli tutmaya özen gösterin.



Avokado bitkisinin bakımı nasıl yapılır?

Avokado, sıcak ve güneşli yerleri sever fakat ilk zamanlarda direkt güneşten hoşlanmaz. Bu yüzden avokadonun evinizin hangi köşesinde daha mutlu olacağına dikkat etmelisiniz. Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Avokadonuzun daha güçlü olmasını ve yeni sürgünler vermesini istiyorsanız, gövde kısmı 30 cm’ye geldiğinde 15 cm’ye kadar budayın.



Bitkinizin yaprakları size neler söylüyor?

Eğer bitkinizin yaprakları sarıya dönerse bu çok fazla suladığınızın bir göstergesidir. Bu durumda sulamayı bırakın ve toprağın kurumasını bekleyin. Yapraklar kahverengiye dönecek olursa, bu da bitkinizin toprağında fazla tuz biriktiği anlamına gelebilir. Bu durumda bitkinizi iyice sulayın ve fazla suyu boşaltarak bitkinizin toprağını fazla tuzdan arındırın.



Ne zaman meyve alabilirim?
Avokadolar, sıcak iklim bitkileridir ve nemi de severler. Eğer yaşadığınız yer avokado yetiştirmek için yeterince sıcak ve nemli bir iklime sahipse, bitkinizi ilerde bahçenize dikebilirsiniz. Meyve almanız ise 5 ila 13 yıl gibi bir süreyi bulabilir.