Duş Derz Onarımı İçin En İyi Zaman Hangisidir?
Sürekli nemli olan banyo ortamı ve çok basınçlı su miktarları belirli bir zaman diliminden sonra banyo seramikleri arasında bulunan derz dolgularını yıpratabiliyor. Zaman içerisinde sararma, su sızdırma, kötü görüntü, seramiklerin dökülmesi gibi büyük problemlere yol açan yıpranmış derz dolguları, onarım ve bakıma ihtiyaç duyuyor.
Kişisel temizliklerin gerçekleştiği duş ortamının, hijyenik koşullara sahip olmasına katkıda bulunan derz dolgusu temiz bir görüntü için kaçınılmaz oluyor. Peki, derz onarımı ne zaman ve nasıl yapılmalıdır?
Derz onarımı için en doğru zaman nedir?
Derz onarımının ne zaman yapılacağına tekrar aynı sorunla karşı karşıya kalmamak için doğru karar verilmeli. Rutubetli evler için en kuru zaman dilimi olan yaz ayları tercih edilmeli. Kış aylarında evlerdeki nem oranı artış gösterdiğinden, yapılan derz onarımının kuruması daha fazla zaman alabiliyor. Eğer evinizde rutubet problemi yoksa bu durumda mayıs-eylül arasında herhangi bir sıcak ayda derz onarımı yaptırabilirsiniz.
Bazı acil durumlarda, derz onarımının hemen yapılması gerekebilir. Elbette böyle bir durumda derz onarımını ertelememeli ve işleme başlamadan önce banyo ortamını iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız. Banyoda fan yardımı kullanarak kış aylarında derzlerin hızlı kurumasını sağlayabilirsiniz.
Derz onarımı için en kolay yöntem hangisi?
Derz onarımı için mutlaka bir usta yardımı almanız gerekmiyor. Bu işlem o kadar kolay ve zevkli ki banyonuzu kendiniz onararak hem stres atabilir hem de banyonuzu mükemmel bir görüntüye kavuşturabilirsiniz. Derz onarımı için özel üretilen derz kalemleri satın alarak kolayca derz dolgusu yapabilirsiniz.
Öncelikle bir diş fırçası veya ince bir çubuk yardımıyla derz onarımı yapacağınız bölgeleri fırçalayın. Bu işlem derz üzerindeki sarı veya kahverengi lekelerin, yeni dolguyla daha rahat bir şekilde kapanmasını ve beyazlamasını sağlar. Eğer derz tonu beyaz değil de farklı bir renkteyse yine aynı renkte derz dolgusu satın almaya özen göstermelisiniz.
Alınan derz, su ile yoğurt kıvamı yakalanıncaya kadar derin bir kap içerisinde karıştırılmalıdır. Karıştırma aracı olarak mikser veya mala tercih edebilirsiniz. İstenilen kıvama gelen derz, sert kauçuk uçlu bir çekpasla veya derz yayma malasıyla tüm yüzeye boşluk kalmayacak şekilde yedirilmeli. Boşlukların iyi dolması için çapraz ve düz olacak şekilde sürülen derz mala yardımıyla çekilmeli.
Artan ve mala üzerinde kalan derzleri tekrar derz harcına ekleyebilirsiniz. Seramik yüzeylere derz teması etmesi sizi tedirgin etmesin, çünkü derz kolay silinebilen bir malzeme. Tüm uygulama bittikten sonra fayans yüzeyinde kalan derzler, 10-15 dakika bekledikten sonra hafif nemli bir sünger yardımıyla silinebilir. Daha sonra derz dolgusu kurumaya bırakılmalı.