Çin: Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir işlemci çip kıtlığı yaşanıyor
Çin Yarı İletkenler Endüstrisi Birliği dünyada benzeri görülmemiş bir çip kıtlığı yaşandığını açıkladı.
Ülkedeki yarı iletken satışlarının geçen sene yüzde 18 arttığını belirten Birlik Başkanı Zhou Zixue, ülkeler arası işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek sektörün önündeki sorunların aşılabilmesi için yenilikçi teknolojilere önem vermenin şart olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük yarı iletken ithalatçısı Çin'de yerli üretim çok kısıtlı bir seviyede bulunuyor. Bu da ülkenin bilgisayar ve akıllı telefon gibi ürünleri üretirken büyük ölçüde dışa bağımlı kalmasına neden oluyor. Yarı iletken teknolojileri üreten ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya geliyor.
Bu dışa bağımlılık sorunu kısa süre önce ABD'nin Huawei ile yaşadığı kriz sonrası, şirketin bileşen tedariğini yasaklaması ile kendini göstermişti. Yaklaşık 180 bin kişiyi istihdam eden Huawei, Çin'in casusluk yapmasını kolaylaştırdığı gerekçesiyle ABD tarafından yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı. Bu kapsamda Çinli firmanın Amerikan şirketlerle iş birliği yapması yasaklanmıştı.
"Volvo çip kıtlığı nedeniyle üretimini yavaşlatıyor"
Covid-19 nedeniyle tedarik zincirlerinin de sekteye uğraması otomotiv sektörünü de vurmuştu.
Çinli otomotiv devi Geely'nin sahibi olduğu Volvo küresel yarı iletken işlemci çip noksanlığı nedeni ile Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki otomobil üretimini azaltacağını ya da askıya alacağını duyurdu. İsveçli şirket kıtlığın yılın ikinci çeyreğinde daha da "kritik" hale geleceğini belirtirken Volkswagen'in sahibi olduğu kamyon markası Scania bu ayın başında çip kıtlığı nedeni ile üretimi durdurmak zorunda kalabileceğini açıklamıştı.
Mart başında Çin eski Sanayi Bakanı Miao Wei, Amerikan yüksek teknoloji ürünlerine Çin üretiminin bağımlı olmasının "stratejik bir zayıflık" doğurduğunun altını çizmişti.