BÜYÜKŞEHİRLERDEN İKLİM KRİZİNE KARŞI ORTAK HAREKET MESAJI…
ATO BAŞKAN YARDIMCISI VE AKK BAŞKANI YILMAZ: 'İLK GÜNDE 50 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETTİĞİ ZİRVE GELECEK NESİLLERE ARMAĞAN OLSUN'
BÜYÜKŞEHİRLERDEN İKLİM KRİZİNE KARŞI ORTAK HAREKET MESAJI…
31 Mart 2022-İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) öncülüğünde ve çok sayıda kurum ve kuruluşun paydaşlığında gerçekleştirilen “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı” önemli bir oturuma ev sahipliği yaptı. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda atılacak ilk adımın yerel yönetimlerden başlaması gerektiği bilinciyle Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, moderatörlüğünü ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın yaptığı “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” oturumunda konuştu.
-İLK GÜNDE 50 BİN ZİYARETÇİ-
Yılmaz, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, Zirve’nin hazırlık sürecine Ankara, Gaziantep, Konya, Hatay ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlarının destek verdiklerini belirterek, “Bu toprakların seçilmiş A takımıyla birlikte olmanın onurunu yaşıyoruz. İki aydır adanmışlar topluluğu bu organizasyonu hazırladı ve ilk gün 50 binden fazla ziyaretçisi oldu. EKO İKLİM Zirvesi’nin doğanın ve doğa sevenlerin umut senfonisine dönüştüğü bir gün oldu. Gelecek nesillere armağan olsun“ dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında Sıfır Atık Projesi’nin önemine değinerek, "İnorganik ve organik atıkları ayrıştırarak organik hayvan atıklarından ve sıvı gübreden biyogaz üreten ilk belediyelerden biri olduk" dedi. Hava kirliliğini azaltmak için kömür yerine doğal gaz kullanımını teşvik ettiklerini aktaran Şahin, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için iklim kanununun çıkarılması gerektiğini vurguladı. Gaziantep’in yeşil şehir olma sürecine dair bir sunum yapan Şahin, 2014 yılında İklim Master Planı’yla başlayan süreçte altyapı belediyeciliğinin tamamlandığını ve yerini sosyal, kültürel belediyeciliğe bıraktığını ifade etti. Şahin, “Gaziantep bir sanayi kenti ama teknoloji açığımız var. Dijitalleşmemiz, yalınlaşmamız, modern fabrikaya geçmemiz lazım, ama bir taraftan da sanayiyi yeşile dönüştürmemiz lazım. Attığın atığın ağacı kurutmaması, sudaki balığı öldürmemesi, uçan kuşu yaşatması gerekiyor” diye konuştu.
-KADEMELİ SU TÜKETİMİ-
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da konuşmasında Ankara’daki hanelerin yüzde 75’inin suyu 15 tonun altında kullandığı bilgisini verdi. Geri kalan kısmın harcaması gereken ortalamadan çok daha yüksek miktarda su tükettiğini belirten Yavaş, aşırı tüketim yüzünden üst kotlara su verilemediğini söyledi. Yavaş, “Ankara’nın yüzde 75’i suyu 15 tona kadar kullanırken geri kalan yüzde 25’lik kesim suyun yüzde 40’ından fazlasını kullanıyor bu adil değil. Bu nedenle bir an evvel kademeli suya geçilmeli. Belediyeler olarak suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım. Farkındalığın artırılması ve vatandaşların sorumluluk alıp elini taşın altına koyması ve su tüketiminin kontrol edilmesi lazım. Bu toplumsal bir sorumluluk. Bizler belediye başkanları olarak geleceğe yön vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Atık suların yeniden kullanıma kazandırılması çalışması başlattıklarını kaydeden Yavaş, “Bu yıl su problemi yaşamayacağız öyle görünüyor ama kuraklıklar 30 yılda bir olurken 20 ve 10 yıla düştü. Şimdi belki de 2-3 yılda bir yaşamaya başlayacağız. Bu nedenle farkındalığın artırılması, vatandaşların da sorumluluk alması ve su tüketiminin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.
-“KONYA’DA 550 KM BİSİKLET YOLU”-
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay da geçen şubat ayında Türkiye’nin ilk iklim şurasını Konya’da düzenlediklerini belirterek, şurada gençlerin katılımından ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi sahiplenmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Altay, “Bizler kirletici ülkeler sıralamasında oldukça alt sıradayız ama bundan hepimiz etkileniyoruz ve hepimizin görevleri var. Sadece sembolik işler yaparak iklim değişikliği ile mücadele mümkün değil. 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi ile büyük sorumluluk yüklendi. İnşallah Konya’daki İklim Şurası, iklim kanununun çıkmasına öncü olacak” dedi. Konya’nın 31 ilçesinde iklim değişikliğine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Altay, karbon salınımına karşı Konya’da toplam bisiklet yolu uzunluğunu 550 km’ye çıkardıklarını da ifade etti. Altay, “Türkiye’nin bisiklet şehri olacağız” dedi.
-YAŞANABİLİR BİR DÜNYA HEDEFİ-
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, iklim değişikliğiyle mücadelenin insan geleceğine odaklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, farkındalığın yaratılması için en ücra köşelere kadar iklim değişikliği konusunun anlatılması gerektiğini söyledi. Savaş, “Başka bir dünya yok. Biz bu dünyadan göç ederken çocuklarımıza yaşanamayacak bir çevre, yenilemeyecek gıda, yüzülemeyecek bir deniz bırakma şansımız var. Direkt ve endirekt yani meyve sebzeden giyime kadar her yolla iklim krizine destek veriyoruz. Bu zirvenin ulusal bir kampanyaya dönüşmesi tüm Türkiye’nin bu konuyu dillendirmesi gerekiyor” dedi.
-DOĞAL ŞEHİR KORUNACAK-
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da ülke gündemine oturan müsilaj sorununda Türkiye’nin katkısının yüzde 1’in altında olmasına rağmen komşu il ve ülkelerin eylemlerinin sonuçlarına maruz kaldığını belirterek, mücadelenin de ortaklaşa yürütülmesi gerektiğini söyledi. Balıkesir’in Marmara bölgesinde en az kirlenmiş il olduğunu kaydeden Yılmaz, “Marmara Denizi’nden İstanbul’a komşuyuz, Ege Denizi kıyılarında ise Cunda, Ayvalık, Edremit Körfezi var. 290 kilometre sahili var. Güzel bir şehir Balıkesir. Yüzde 48’i de orman bir şehir. Böyle bir şehirde yaptırarak değil yaptırmayarak iyi bir belediye başkanı olabilirsiniz. Çünkü korumak zorundasınız. Biz de iklim krizine karşı kenti daha dirençli yapmak için projelerimize devam ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara, Gaziantep, Konya, Hatay ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlarına teşekkür plaketi sundu.
EKO İKLİM Zirvesi’nde ilk gün oturumlarının ardından Antakya Medeniyetler Korosu bir konser verdi.