BARAN: "TÜRKİYE VE NİJERYA'NIN TİCARET HACMİNİ HER İKİ ÜLKENİN DE LEHİNE OLACAK ŞEKİLDE ARTIRMALIYIZ"
NİJERYA FEDERAL HÜKÜMETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TEMSİLCİLERİ'NDEN OLUŞAN HEYET, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ.
NİJERYA’DAN ATO ÜYELERİNE, BANKACILIK, MADEN, TARIM, SAVUNMA SANAYİ, MEDİKAL VE SAĞLIK SEKTÖRLERİNDE İŞ BİRLİĞİ VE YATIRIM ÇAĞRISI...
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Nijerya’nın Batı Afrika’nın en önemli ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ticaret hacmine yansıtılması gerektiğini söyledi. Baran, “Türkiye ve Nijerya’nın ticaret hacmini her iki ülkenin de lehine olacak şekilde artırmalıyız” dedi.
Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike, Göç İdaresi Direktörü Ajiboye Adunni Atinuke, Sınır Güvenliğinden Sorumlu Bakan Danışmanı Abdulkadir Mukhtar, Uluslararası Satınalma Sorumlu Bakan Danışmanı Emmanuel Amaechi Attamah ve Müsteşar Yardımcısı Abubakar Mohmmed Ndana’dan oluşan Nijerya İçişleri Bakanlığı heyeti, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette ATO Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ile Turquaz Grup CEO’su Süreyya Ümran Alınak da yer aldı.
Ziyarette heyet adına söz alan Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike, ATO üyelerine Nijerya’da bankacılık, maden, tarım, savunma sanayii, medikal ve sağlık sektörlerinde iş birliği ve yatırım çağrısında bulundu.
ATO Başkanı Baran, ziyarette yaptığı konuşmada Nijerya’nın, Afrika kıtasının en kalabalık ülkelerinden ve en büyük ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, petrol başta olmak üzere doğal kaynaklar açısından da zengin bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye ve Nijerya arasındaki yakın ilişkilere dikkati çeken Baran, bunun iki ülkenin ticaret hacmine yansıtılması gerektiğini söyledi. Baran, “Türkiye ile Nijerya arasında, 806 milyon doları Türkiye’nin, 100 milyon doları da Nijerya’nın ihracatı olmak üzere yaklaşık 900 milyon dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkileri ticaret hacmimize de yansıtmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ve Nijerya’nın ticaret hacmini her iki ülkenin de lehine olacak şekilde artırmalı, milyar dolarlarla ifade edilebilecek düzeylere taşımalıyız” dedi.
Konuşmasında Başkent ekonomisi hakkında da bilgi veren Baran, Ankara’nın savunma sanayii, medikal, sağlık turizmi alanlarında önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Ticaretin gelişmesi açısından direkt uçuşların önemini vurgulayan Baran, Ankara Ticaret Odası olarak Başkent’ten yurt dışına direkt uçuşlar konusunda yaptıkları çalışmaları da anlattı. Baran, Nijerya’nın Başkent’i Abuja ve Lagos’a Ankara’dan direkt uçuşların, Başkent’in ticaretine olumlu yansıyacağını da dile getirdi.
-İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ-
Nijerya Federal Hükümeti Sınır Güvenliği Direktörü Chukwuemeka Michael Dike da yaptığı konuşmada, Nijerya hükümetinin, ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik çalışmalarından söz ederek, “Nijerya ekonomisi sadece petrolden ibaret değil, tarım başta olmak üzere sektörleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Nijerya’nın uygulamaya koyduğu program hakkında bilgi veren Dike, hükümetin özellikle kadın ve gençlerin istihdama katılmasına yönelik projeler hayata geçirdiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından ticaret odası gibi kurum ve kuruluşların önemine dikkat çeken Dike, “Bizde maden ve kaynakları, sizde de bunu çıkaracak kapasite araç, gereç mevcut. Bunları bir araya getirebilirsek iki ülkenin de faydasına olacak iş birlikleri ortaya çıkacaktır” diye konuştu.