BARAN: "TÜRKİYE GENELİNDE COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN SAYIMIZ BİN 186'YA YÜKSELDİ.
ATO BAŞKANI BARAN, "15. ULUSLARARASI ÇUBUK KÜLTÜR VE TURŞU FESTİVALİ" TANITIM TOPLANTISINA KATILDI
-BARAN: “ULUSLARARASI ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TANITIMI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ VE ÖRNEK BİR ETKİNLİKTİR”
25 Ağustos 2022-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 8-11 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacak “15. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali”nin tanıtım toplantısına katıldı. Çubuk ilçesinin bir gastronomi ilçesi olma yolunda mesafe kat ettiğini belirten Baran, “Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali Coğrafi İşaretli Ürünlerin tanıtımı açısından çok önemli ve örnek bir etkinliktir” dedi.
Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş’ın ev sahipliğinde Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi bahçesinde düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO olarak coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye kazandırılması konusunda farkındalık oluşturmak üzere yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Coğrafi işaret alan ürünlerin bulunduğu yörede göçü önleme ve istihdamı artırma konusunda önemli görev üstlendiğini kaydeden Baran, coğrafi işaretli ürünlerin bulunduğu bölgelerin tanıtımına da katkı sağlayarak önemli bir ekonomi oluşturduğunu anlattı.
-“BİN 186 COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN MEVCUT”-
Coğrafi işaretli ürünlere yurtdışından tescil almanın önemine de değinen Baran, “Türkiye genelinde coğrafi işaret tescilli ürün sayımız bin 186’ya yükseldi. Tescil alabilecek ürün sayımızın toplamı 2 bin 500’ü aşıyor. Ama asıl önemli olan bu ürünlere yurt dışında da tescil alabilmek. Avrupa Birliği’nde şu an 37 üründe tescil müracaatımız var. 8’inin tescilini aldık; diğerleriyle ilgili bekleme süresi devam ediyor. Avrupa Birliği’nden tescillenen ürünlerimizin çok daha fazla değerlendiğini görüyoruz. Avrupa Birliği’nin önemli oranda gelirlerini de sağlayan tescil almış ürünleri biz de artırmak istiyoruz. Avrupa Birliği’nin bu konuda yaklaşık 77 milyar avroluk bir geliri var. Bunun içinde 26 milyar avroyla en büyük pay Fransa’nın. Bu rakamlara ulaşmak adına yapılan bu tanıtım çok kıymetli. 8 Eylülde başlayacak Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı açısından çok önemli ve örnek bir etkinliktir. Bu festivalin şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
-“BU YILKİ FESTİVALİMİZİN TEMASI ‘GASTRONOMİ’ OLACAK”-
Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş da konuşmasında festivalin Çubuk Turşusu’nun tanıtım, satış ve kapasite artırımına faydası olduğunu ifade etti. Dört gün boyunca sürecek festivalin içeriği ve coğrafi işaretli ürünler alanında sürdürdükleri faaliyetler hakkında bilgi veren Demirbaş, “Ülke olarak dünyanın en büyük mutfaklarından birine sahibiz. Çubuk mutfağı da bu büyük mutfağın içerisinde önemli bir paya sahip. İlçemizin vizyon, misyon ve hedefine bu yılki festivali ile birlikte gastronomiyi ekliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için gastronominin önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu yılki festivalimizin teması ‘Gastronomi’ olacak ve ilçemizi Başkent Ankara’nın Gastronomi merkezi yapmayı hedefliyoruz.’’ dedi.
-DİLEK TURŞUSU’NDA SANAYİ BAKANI VARANK’A MEKTUP-
ATO Başkanı Baran, programda Çubuk Belediye Başkanı Demirbaş ve diğer davetlilerle birlikte turşu kurdu. Adına “Dilek Turşusu” denilen turşular kurulurken, her bir katılımcı bir isme özel yazdığı mektubu, su geçirmez cam tüplere koyarak turşu kavanozların içine yerleştirdi. ATO Başkanı Baran da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yazdığı dilek notuyla birlikte turşu küpünü kapattı. Baran’ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:
“Sayın Bakanım,
15. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali kapsamında, turşu kurma etkinliği vesilesiyle bu mektubu yazıyorum.
Cennet ülkemizin, ticarileşmesi durumunda önemli ekonomik değer kazandıracak yüzlerce ürünü mevcut. Hâlihazırda Avrupa Birliği’nde bulunan coğrafi işaretli ürünlerin satış değeri 80 milyar Avro’ya ulaşmış durumda. Ülkemizin gizli kalmış hazinelerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik özendirici çalışmaların daha da etkin hale getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bakanlığınızın yetki alanına giren ürünlerin markalaşması konusunda vereceğiniz mesajların coğrafi işaretli ürünlerin dış pazarda yer almasına ivme kazandıracağı inancıyla bu dilek turşusunu zat-ı alinize sunuyor, Çubuk Turşusu nezdinde tüm coğrafi işaretli ürünlerimizin hak ettiği değere kavuşmasını temenni ediyoruz.
En derin saygılarımla
Gürsel Baran/Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı”
Yöresel yemeklerin tanıtıldığı programda, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Çubuk Belediyesi arasında ilçede gastronominin geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü de imzalandı. Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü İbrahim Aydınlı, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Erhan Kuşçu ve TAFED Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Açıköz'ün katıldığı programda ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Meclis Üyeleri Agâh Mamaloğlu, Aydın Erkoç, Faruk Elmalı, Muhammet Sarıtaş, Mustafa Tekeli, Ümit Kılıç, Sermurat Küçükgül ile Turan Öztürk yer aldı.