BARAN: "PAKİSTAN İLE DIŞ TİCARETİMİZİN 5 MİLYAR DOLARA YÜKSELMESİNİ HEDEFLİYORUZ"
PAKİSTAN'DAN ATO ÜYELERİNE YATIRIM DAVETİ… PAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ JUNAID, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Pakistan ile tekstil, inşaat, savunma sanayi ve yeşil enerji alanlarındaki işbirliğini artırmak istediklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği hedef doğrultusunda Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Pakistan Büyükelçisi Yousaf Junaid, Ticaret Müsteşarı Syed Atif Raza ile birlikte ATO Başkanı Baran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Büyükelçi Junaid, Türkiye ile Pakistan’ın savunma sanayi alanında işbirliği gerçekleştirdiğini, MİLGEM ve beşinci nesil savaş uçağı geliştirme projelerinin bu kapsamda yer aldığını bildirdi.
-PAKİSTAN’A YATIRIM DAVETİ-
ATO üyelerini Pakistan’a yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi Junaid, “Pakistan’a yatırım yapmanın iki büyük avantajı var. Birincisi 220 milyonluk nüfusu. Yüzde 10’u çok zengin, yüzde 75’i de orta sınıftır. İkincisi de Dubai, Abu Dabi, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelere olan yakınlığı ile büyük bir pazara erişim sağlamasıdır. Türk şirketleri ülkemize yatırım yaparsa hem üretim maliyetlerinden kar edebilir hem de Avrupa’da rekabet şansları artar” dedi. Büyükelçi Junaid, doğrudan yatırımı tercih etmeyen iş insanları için Pakistan’da ortaklık oluşturabilecekleri işletmeler bulunduğunu da söyledi.
-“TÜRK İŞ İNSANLARINA ÖZEL EKONOMİ BÖLGESİ ÖNERİSİ”-
Büyükelçi, Türkiye’de göreve başlamasının ardından Pakistan Ekonomi Bakanı’na, Karaçi’de Türklere özel bir ekonomi bölgesi oluşturulması önerisinde bulunduğunu anlattı. Büyükelçi, “Karaçi’yi gündeme getirmemin sebebi Körfez ülkelerine yani pazarına yakın olması. Eğer Türk firmalar kurulacak bu özel ekonomik bölgede, Türk makineleri ve Pakistan hammaddelerini bir araya getirerek üretim yaparlarsa, işbirliği halinde üçüncü ülkelere düşük lojistik maliyetlerle kolay ihracat yapabilir” dedi.
-“İNŞAAT VE İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMA İHTİYAÇ VAR”-
Türkiye ile aynı yüzölçümüne sahip Pakistan’ın inşaat sektöründe Türkiye’den 10 yıl geride olduğuna dikkat çeken Büyükleçi Junaid, şunları söyledi:
“Pakistan şu anda Türkiye’nin 2010 yılındaki durumu gibi. Özellikle orta sınıfa yönelik konut projelerine ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra seramik, kapı, pencere gibi inşaat malzemelerine de ihtiyacımız var. Üst ve orta gelir grubumuz dünyaca ünlü bataryaları ithal ederek kullanıyor. Türkiye’den bu ürünlerin Pakistan’a taşınması maliyetli. Ayrıca ülkemizde işçilik maliyeti Türkiye’nin beşte biri düzeyinde. Türk şirketleri Pakistan’da üretip satarsa önemli bir ticaret fırsatı oluşur. Pakistan ve yakın ülkelerde 30 yıl devam edecek bir talep söz konusu” dedi.
-PAMUK VE TEKSTİLDE DE İŞBİRLİĞİ-
Büyükelçi, Pakistan’da öne çıkan sektörlerden birinin de tekstil olduğuna dikkat çekerek, “Ev tekstili ve pamuk içeren ürünlerin üretiminde büyük potansiyel görüyoruz. Pakistan pamuk ve iplik üretiminde çok iyi. Türkiye ve Pakistan bu alanda da işbirliğine yönelirse hem düşük maliyetli üretim gerçekleştirip hem de ihracat yapabilir” diye konuştu.
Pakistan’da üretilen mango ve pirinci Türkiye iç pazarına taşıyacak perakende şirketlere ihtiyaç duyduklarını belirten Büyükelçi, üretilen sütü toplayıp ürün haline getirip tüketime sunma konusunda da Türk şirketler için Pakistan’da fırsatlar olduğunu aktardı.
-BARAN’A FUAR DAVETİ-
Pakistan’ın DEİK’inin Mayıs ayında Tarım Fuarı gerçekleştireceğini bildiren Büyükelçi Junaid, ATO Başkanı Baran’ı bu fuara onur konuğu olarak katılmaya davet etti. Büyükelçi, fuarın Türk iş insanlarının Pakistan tarımını takip etmeleri için iyi bir fırsat oluşturacağını da söyledi.
-MİLLİ MÜCADELEYE DAYANAN DOSTLUK-
ATO Başkanı Baran da konuşmasında Türkiye ve Pakistan halkları arasındaki dostluğun Milli Mücadele’ye dayandığını belirterek, bu dostluk temelinde ilişkilerin geliştiğini kaydetti. Pakistan ile tekstil, inşaat, savunma sanayi ve yeşil enerji alanlarında işbirliğini artırmak istediklerini belirten Baran, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği hedef doğrultusunda, Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
İki ülke arasında imzalanan Stratejik ve Ekonomik Çerçeve Belgesi ile ticaretten savunma sanayine kadar birçok alanda işbirliğinin geliştiğini bildiren Baran, “Pakistan’da Türk şirketlerin yatırım tutarı 2 milyar dolara yaklaşmış. Ayrıca Türk inşaat firmaları da Pakistan’da bugüne kadar enerji, altyapı gibi alanlarda projeler üstleniyorlar. Türkiye’de toplam 416 Pakistan sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Pakistanlı firmaların ülkemize yaptığı doğrudan yatırım miktarı otomotiv, elektronik, telekomünikasyon gibi alanlarda toplam 694 milyon dolar” diye konuştu. Baran, MİLGEM projesi kapsamında her iki ülkede dört korvet yapımının söz konusu olduğunu belirterek, savunma sanayi alanındaki işbirliği kapsamında savaş uçağı pilotlarının eğitimi için 52 adet uçak almak üzere Pakistan ile sözleşme imzalandığını kaydetti.
“DÜNYA İLE REKABET EDECEK YERLİ MARKALARIMIZ VAR”
Büyükelçi Junaid’in Tarım Fuarı’na ilişkin davetinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Baran, Pakistan’daki işbirliği imkânlarını da not aldığını ve ATO üyelerinin işbirliği ve ihracat imkânlarının artması için değerlendirme yapacaklarını söyledi. İnşaat, tekstil gibi alanlardaki yatırım fırsatlarına da değinen Baran, “Pakistan’da üst-orta sınıfın dünyaca ünlü bataryaları ithal ettiğini ifade ettiniz. Bizim dünya ile rahatlıkla rekabet edecek yerli markalarımız var. Pakistanlı kardeşlerimiz bu markalarla tanıştıktan sonra zaten başka marka kullanmak da istemeyecekler” dedi. Baran, Ankara ile Pakistan arasında işbirliği imkânlarını ilerleyen günlerde daha detaylıca ele alacaklarını ifade etti.