BARAN: "ÖZBEK-TÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ, ORTA ASYA EKONOMİSİNİN CAN DAMARINI OLUŞTURACAK"

ABONE OL

ATO BAŞKANI BARAN, 'ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE OSTİM İŞ FORUMU' VE OSTİM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NİN BİRE BİR AYNI MODELİNİN UYGULANDIĞI 'ÖZBEK-TÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YÖNETİM OFİSİ AÇILIŞI'NA KATILDI.

29 Kasım 2024- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin bire bir aynı modelinin uygulandığı, Özbekistan’da kuruluşu gerçekleştirilen "Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi" ile OSTİM’in bilgi ve tecrübesinin kardeş Özbekistan’a aktarılacağını belirterek, “Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi, tamamlandıktan sonra, Orta Asya ekonomisinin can damarını oluşturacaktır” dedi. 

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin, Özbekistan’a düzenlediği iş ve seyahat programı çerçevesinde Özbekistan’ın Başkenti Taşkent’te bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay ile birlikte OSTİM Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki OSTİM Global Proje ve Teknoloji A.Ş. ve OSTİM Global Türk Klasteri Direksiyası ile Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Özbekistan-Türkiye OSTİM İş Forumu”na ve Özbekistan Cumhurbaşkanlığı iradesiyle Taşkent’te OSTİM Global Proje ve Teknoloji Anonim Şirketi’ne tahsis edilen Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Ofisi’nin açılışı törenine katıldı.



ATO Başkanı Gürsel Baran, Forum’da yaptığı konuşmada, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin bire bir aynı modelinin uygulandığı “Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi”nin kuruluşunun, iki ülkenin özel sektörünün ortak çalışmalarının kıymetli bir sonucu olduğunu belirterek, “Burada hayata geçirilen Organize Sanayi Bölgesi ile OSTİM’in bilgi ve tecrübesi, kardeş ülkemiz Özbekistan’a akacak. Şu anda arsa tahsisleri yapılan Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi, tamamlandıktan sonra, Orta Asya ekonomisinin can damarını oluşturacaktır. Bu nedenle Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi yalnızca bir üretim merkezi değil, bir vizyonun, bir geleceğin merkezidir” dedi.



EKONOMİK BAĞLAR GÜÇLENECEK
Yüksek kalitede üretim gerçekleştiren Türk yatırımcıların Özbekistan’daki varlığının önemine dikkat çeken Baran, “Türk yatırımcılarının girişimcilik ruhu, üretim ve ihracat tecrübesiyle Özbekistan ticaret ve sanayisine ivme kazandıracağına inanıyorum. Tüm bu gelişmeler, ülkelerimiz arasındaki ekonomik bağları daha da güçlendirecektir” dedi. 
OSTİM OSB’nin ülke ve Başkent ekonomisine katkılarına da değinen Baran, “OSTİM sadece Ankaramızın değil, bütün ülkemizin gözbebeği olan bir organize sanayi bölgesi” diye konuştu.



TİCARETTE 10 MİLYAR DOLARLIK HEDEF GERÇEKÇİ VE ULAŞILABİLİR
Türkiye ile Özbekistan’ın ortak geçmişe, örf ve adetlere sahip iki ülke olduğunu ifade eden Baran, bağımsızlığının ardından Özbekistan’ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Baran, “O günden bu yana, karşılıklı olarak ticari, ekonomik, kültürel ve insani ilişkilerimiz, gönül köprülerimizin üzerinde gelişerek, stratejik ortaklık seviyesine yükseldi. Ülkelerimiz arasında çok sayıda anlaşmaya imza atıldı. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iş birliği mekanizmaları tesis edildi. Sektörel iş birlikleri arttı ve iki ülke reel sektörleri de bir araya gelerek, ortak projelere imza atmaya başladılar. 2016 yılında 1,2 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaretimiz, 2023 yılı sonu itibariyle 3 milyar doları aştı. Karşılıklı yatırımlar da aynı şekilde sürekli gelişiyor. 2023 yılı sonu itibariyle Özbekistan’daki Türk yatırımları 2 milyar dolar civarında. Türk müteahhitleri, ülkenizde Taşkent City, Piramit Tower, Akay City başta olmak üzere, yaklaşık 7 milyar dolar değerinde 300’e yakın proje üstlendi. Ülkemizde de yaklaşık 400 Özbek sermayeli şirket faaliyet yürütüyor. İki ülke arasındaki bu sıcak yaklaşım ve rakamların gösterdiği ivme, Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyduğu 10 milyar dolarlık hedefin gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu gösteriyor” dedi.



TURİZM GELİŞMEYE AÇIK 
Turizm faaliyetlerinin, özellikle ortak kültürel miras nedeniyle Özbekistan ve Türkiye için gelişmeye açık iş birliği alanlarından biri olarak öne çıktığını ifade eden Baran, “Türk vatandaşlarına tanınan 30 günlük vize muafiyeti bu açıdan önem taşıyor. İki ülke arasında, 2016 yılına kadar haftada 5 kez yapılan tarifeli uçak seferleri de son yıllarda önemli ölçüde artış gösterdi. Karşılıklı ilişkilerin gelişmesiyle iki ülke hava yolu şirketlerinin uçtuğu güzergâhların sayısı da çoğaldı ve İstanbul-Taşkent, Ankara-Taşkent seferlerinin yanı sıra Türkiye'nin Ankara ve İzmir şehirleri ile Özbekistan'ın tarihi Semerkant, Buhara, Ürgenç ve Fergana şehirlerini bağlayan uçak seferleri düzenlenmeye başlandı” dedi. 



Türkiye ile Özbekistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni iş ve işbirliği olanaklarının ele alındığı Forum’a, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Aliev Akram Zairovich, Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez, Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, ATO’nun 26 No’lu Hırdavat Satıcıları Meslek Komitesi Meclis Üyesi olan OSTİM OSB Başkan Yardımcısı Sıtkı Öztuna ve Türk ve Özbek iş dünyası temsilcileri katıldı. 



Forum kapsamında imalat, elektronik, yazılım, haberleşme, iş ve inşaat makineleri, savunma sanayisi, medikal, enerji, maden ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 50’ye yakın Türk şirketi, Özbek iş insanlarıyla B2B ikili işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi. Forumun ardından OSTİM'in Taşkent'te inşa ettiği Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi'nin tanıtımı ve satış ofisinin açılışı yapıldı.