BARAN: "MESLEKİ EĞİTİM, DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNÜN KATMA DEĞERLİ İHRACATINI ARTTIRIR."
DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE 'MESLEKİ EĞİTİM' BAŞTA OLMAK ÜZERE SEKTÖRÜN GÜNCEL KONULARI ATO BAŞKANI BARAN'IN KATILDIĞI TOPLANTIDA ELE ALINDI.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, doğal taş sektöründe mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek, “Mesleki eğitim, doğal taş sektörünün katma değerli ihracatını arttırır.” dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası’nın 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin organizasyonunda, sektör temsilcileri ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü yetkilileri ile mesleki eğitim uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen istişare toplantısına katıldı. Sektörün nitelikli eleman sorunu başta olmak üzere, güncel talep, sorun, görüş ve önerilerinin ele alındığı ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıda, ATO 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, Komite Üyeleri ile Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Hanifi Şimşek ve Ankara Taşçı Mermer Mezar Ustaları ve Sanatkârları Odası Başkanı Hakan Sarıkaya da yer aldı.
ATO Başkanı Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, nitelikli istihdam sorununun doğal taş sektörünün gündeminde yer aldığını belirterek, sektörde usta öğretici sıkıntısının da yaşandığını söyledi. Baran, “ATO olarak mesleki eğitimin öneminin farkındayız. Birçok sektörde mesleki eğitimin üniversite programlarına dâhil edilmesi ve mesleki yeterlilikle ilgili çalışmalarımız var.
Sektörü, ticareti, insan ilişkilerini öğrenmek için mesleki eğitim çok büyük bir kazanç. Doğal taş sektöründe de hem nitelikli istihdam hem de gençlere doğal taşları işlemeyi ve ekonomiye kazandırılmış bir ürün haline getirmeyi öğretecek usta yetiştiricilere ihtiyaç var. Usta öğreticilerin elinde mesleki eğitimle bezenmiş gençler, doğal taş sektörünün katma değerli ihracatını arttırır. Sektörün mesleki eğitimle taçlanması hem şehrimizin hem ülkemizin ekonomisini olumlu etkiler” dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin çalışmalarıyla “Ankara Taşı” olarak da bilinen “Andezit Taşı”na Coğrafi İşaret tescili aldığını hatırlatan Baran, coğrafi işaretli ürünlerin sektörler açısından kıymetli olduğunu ifade etti.
-“ÖĞRENCİLERE SEKTÖRÜN TANITIMINI YAPALIM”-
ATO’nun 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali ihsan Güçlü de konuşmasında, okullarda doğal taş sektörü ile ilgili mesleki eğitim bölümünün açılması, sektöre mesleki yeterlilik kazandırılması, çoğunluğu Ankara Yuvaköy’de yer alan firmaların işlerini zorlaştıran yolların yapımının tamamlanması, maden ruhsat ve harç bedellerinin yüksek olması, madencilik faaliyetlerinin çevreyle barışık bir şekilde yapılabilirliğinin kamuoyunu gösterilmesi, maden ve doğal taş sektörüne karşı bakış açısını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapılması konularına değindi.
Gençlerin mesleki eğitime özendirilmesi gerektiğini kaydeden Güçlü, “Meslek sahibi olmanın önemini vurgulayan televizyon dizileri, belgeseller, kamu spotlarıyla öğrencilere sektörün tanıtımını yapalım” dedi.
Toplantıda, 30 No’lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Zübeyde Sarıkaya, Komite Üyeleri Murtaza Tosun, Serkan Fındık, Erol Yıldırımoğlu da yer aldı.