BARAN: "KATMA DEĞERLİ ÜRETİM SAĞLAYAN YARATICI ENDÜSTRİLER ALANINDAKİ GENÇ GİRİŞİMCİ SAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ"
ATO'NUN YARATICI EKONOMİYE GENÇ GİRİŞİMCİLER KAZANDIRMAYA YÖNELİK 'MESLEĞİM KÜLTÜRÜM' PROJESİ'NİN KAPANIŞ TOPLANTISI YAPILDI…
ATO’NUN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI DESTEKLERİYLE, BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE HAYATA GEÇİRDİĞİ “MESLEĞİM KÜLTÜRÜM” PROJESİNİN KAPANIŞ TOPLANTISI’NA ATO BAŞKANI BARAN VE BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ MÜDERRİSOĞLU KATILDI.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaratıcı kültür endüstrilerinin tüm dünyada her geçen gün gelişerek ekonomideki payını artırmaya devam ettiğini belirterek, “Katma değerli üretim sağlayan yaratıcı endüstriler alanındaki genç girişimci sayımızı artırmak istiyoruz” dedi.
Ankara Ticaret Odası'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle ATO İDEA ve Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM) koordinatörlüğünde, yaratıcı ekonomiye genç girişimciler kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği "Mesleğim Kültürüm: Kültürel Üreticiler için Girişimcilik ve Kariyer Gelişimi Projesi"nin kapanış toplantısı ATO ev sahipliğinde yapıldı.
ATO Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal’in ev sahipliğinde, ATO Fuaye Alanı’nda gerçekleşen toplantıya, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Haldun Müderrisoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ve Çankaya Kaymakamı Murat Duru ile ATO Meclis ve Komite Üyeleri ve proje paydaşları katıldı.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2 Ağustos’ta ATO’da gerçekleştirdikleri açılışın ardından projenin başarıyla yürütüldüğünü belirterek, proje kapsamında mesleki ve teknik beceri kazandırma eğitimlerinde görev alan eğitimcilerin faydalanması amacıyla yardımcı eğitici materyaller geliştirildiğini bildirdi. Teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak yaratıcı kültür endüstrilerinin her geçen gün ürün çeşitliliğinin ve ekonomideki ağırlığının arttığını kaydeden Baran, “Tüm dünyanın takip etmeye başladığı hızla gelişen bu sektördeki girişimci sayısını artırmak ekonomimiz için çok kıymetli. Yaratıcı endüstriler sanatsal ve kültürel alanın gelişmesiyle hem fikri altyapıyı hem de nitelikli istihdamı geliştirerek, şehirlerin kültür ve sanat hayatının canlanmasına turizm ve kültürel alanlarda ekonomik hareketliliğin oluşmasına önemli katkı sağlıyor. Katma değerli üretim sağlayan yaratıcı endüstriler alanındaki genç girişimci sayımızı artırmak istiyoruz. ATO olarak katıda bulunduğumuz bu proje ile kültür endüstrileriyle ilgili alanlarda teknik eğitim gören 16 ila 29 yaş arası gençlerimiz girişimciliğe yönlendiriliyor” dedi.
-“GİRİŞİMCİLİĞİ HER ZAMAN MERKEZİMİZDE TUTUYORUZ”-
ATO Başkanı Gürsel Baran, kültür endüstrileri ile ilişkili alanlarda teknik eğitim gören 16 ila 29 yaş arası gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla başlatılan projenin gençlere yeni bir ufuk açarak yaratıcı kültür endüstrileri alanında girişimciliği bir kariyer alanı olarak seçmeleri açısından kıymetli olduğunu belirterek, “ATO olarak ticaretin yanı sıra girişimciliği ve girişimcilik sayısını artırmayı amaçlıyor, nitelikli iş gücü ve kariyer gelişimi gibi konuları her zaman merkezimizde tutuyoruz. Bunların ticaretin gelişimi ve ekonomik kalkınmamız için olmazsa olmazlardan olduğunu biliyoruz” dedi.
Türkiye’nin, sermayesini bilgi, kültür, yaratıcılık gibi unsurlardan alan yaratıcı kültür alanın gelişmesini sağlayacak insan kaynağına sahip olduğunu ifade eden Baran, “ATO çatısı altında da bu kaynaklara sahip çok sayıda üyemiz var. Bunların sayılarını artırmakla ilgili bir gayretin içindeyiz. Çünkü hep söylediğimiz gibi katma değerli üretime, katma değerli ihracata ihtiyacımız var. Başarıyla sonuçlanan bu proje inşallah artarak devam eder şehrimizin de ülkemizin de ekonomisine katkı sağlar” dedi.
-“SANAT VE ZANAATA DEĞER KATMAYI AMAÇLIYORUZ”-
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Haldun Müderrisoğlu da yaptığı konuşmada, kapanış toplantısının bir sonuç değil mesleki ve teknik eğitimde dijitalleşen dünyanın temposuna ayak uydurma yolunda bir başlangıç olduğunu söyledi. Müderrisoğlu, Mesleğim Kültürüm projesinin mesleki eğitime yaratıcı ekonomi bakış açısını tanıtan ilk proje olduğunu belirterek, “Proje ile mesleki ve teknik eğitim alanında Türkiye’nin yaptığı atılıma ivme kazandırmayı, yüz binlerce kıymetli eğitmen ve öğretmenin öğrettiği sanat ve zanaata değer katmayı amaçlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ATO’nun katkılarıyla yürüttüğümüz bu projenin Türkiye’de yaratıcı endüstrilerin geliştirilmesi ve küresel pazarda yer edinmesi için niş bir alandaki ilk adım olduğunun bilincindeyiz. Sizlerin desteği ve teveccühü Başkent Üniversitesi YEKAM’ın bu konuda daha fazla çaba göstermesi için umut kaynağıdır” dedi.
-“İMECE MODELİNİN ÇOK İYİ ÇALIŞTIĞI BİR PROJE OLDU”-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ise projenin amaçlarına ve sonuçlarına değindiği konuşmasında, “Projede amaç, yararlanıcıları gençler olacak şekilde yaratıcı endüstriler alanında programa alınacaklara girişimcilik ve eser üretme becerileri kazandırmaktı. Proje dayanışma ile ilerledi. Bakanlık desteğini verdi, akademi akademik bilgisini ortaya koydu, Ankara’da ticaretin çatı örgütü olan ATO buna iş birliğini kattı. Proje imece yoluyla hayata geçirildi.” dedi.
-“PROJEYE ÖZEL WEB SİTESİ”-
Açılış konuşmalarının ardından Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Merkezin Danışma Kurulu Üyesi Dr. Erman Demir proje hakkında bilgi vererek, projeye özel içeriklerle hazırlanan www.meslegimkulturum.com web sitesi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Yaratıcı kültür endüstrilerinin mesleki, teknik ve yaygın eğitim düzeyinde desteklenmesi amacıyla geliştirilen eğitici içerikler, PDF dokümanları ile videolar katılımcılara tanıtıldı.