BARAN: "DEĞER OLUŞTURAN HERKESİN BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR"
ATO'DAN 'BAŞKENT'E DEĞER KATANLAR' ETKİNLİĞİ… ATO'NUN 30 NO'LU DOĞAL TAŞ, MERMER VE HAZIR BETON İMALATÇILARI MESLEK KOMİTESİ, CUMHURİYET'İN VE ANKARA TİCARET ODASI'NIN KURULUŞUNUN 100'ÜNCÜ YILI NEDENİYLE BİR ETKİNLİK DÜZENLEDİ.
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN’IN KATILDIĞI ETKİNLİKTE, BAŞKENT’İN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ ANDEZİT TAŞI’NDAN YAPILMIŞ, ÜZERİNDE ATATÜRK VE ANKARA’YA AİT SİMGELERİN BULUNDUĞU ÜRÜNLER İLE EL YAPIMI ÇÖMLEK VE FİLOGRAFİ ÜRÜNLERİNİN BULUNDUĞU BİR SERGİ DE YER ALDI.
30 ARALIK 2023- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 100 yıl önce bağımsızlık için mücadele edenlerin emeği, alın teri, kanı, canı pahasına Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğunu, bugün de yine aynı şekilde her alanda alın terini, emeğini ortaya koyanlar yani üretenler sayesinde ilerlediğini belirterek, “Ülkemiz için, şehrimiz için emek veren alın teri, akıl teri ile değer oluşturan herkesin başımızın üstünde yeri vardır” dedi.
ATO’nun 30 No'lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin Cumhuriyetin ve Ankara Ticaret Odası’nın 100’üncü yılında “Ticari ve Sosyal Hayata Değer Katanlar” başlığıyla düzenlediği organizasyonu ATO Fuaye Alanı’nda gerçekleşti.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ile çok sayıda komite ve meclis üyesinin katıldığı programda Ankara Ticaret Odası tarafından Coğrafi İşaret Tescili alınan Andezit Taşı’ndan yapılmış, üzerinde Atatürk ve Ankara’ya ait simgelerin bulunduğu ürünler ile çömlek ve filografi ürünlerinin bulunduğu bir de sergi yer aldı.
Programın açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olması nedeniyle Türk milleti açısından önemli bir yıl olduğunu belirterek, bu yılın aynı zamanda Ankara Ticaret Odası’nın da 100’üncü yılı olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin çok büyük zorluklar ve büyük fedakârlıklarla kurulduğunu ifade eden Baran, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ilan ve inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti köylüsünden kentlisine, tacirinden askerine, işçisinden ustasına kadar bir milletin kanı, canı, şeref ve haysiyeti üzerine kurularak, alın teri ile yükseldi.
Alın teri ya da başka bir ifadeyle emek en büyük değer. Yaptığı iş her ne olursa olsun, yaptığı işe zamanını ve emeğini veren yani alın teri akıtan, o işle değer üreten kişiler, bu üretimleriyle hem kendi hayatlarını anlamlı ve değerli hale getirir hem de ticarete, sosyal hayata, ailesine, şehrine, ülkesine fayda sağlar. Bugün burada Başkentimiz için ülkemiz için alın teri dökenler ile bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ankara Ticaret Odası olarak Başkentimize ve ülkemize değer katarak, ekonomide en yukarılara taşımak öncelikli hedefimiz” dedi.
Başkent ekonomisine değer katmak üzere Coğrafi İşaretli ürünler ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Baran, 30 No'lu Doğal Taş Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi’nin de çalışmalarıyla Ankara Taşı olarak bilinen Andezit Taşı’na Ankara Ticaret Odası olarak Coğrafi İşaret tescili aldıklarını kaydetti.
-BU GURUR BİZE GÜÇ KAYNAĞI-
ATO 30 No'lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü de yaptığı konuşmada, “Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 104’üncü yılında Cumhuriyetimizin de Odamızın da 100’üncü yılını kutluyoruz. Bu gurur, bu şeref, bu topraklarda, bu coğrafyada yaşayan hepimize büyük bir güç kaynağı. Bizler bu sorumluluğun bilincinde olarak ahlaklı bir şekilde üretim yapmak, istihdam oluşturmak için elimizde ne geliyorsa bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapacağız” diye konuştu.
-USTALAR ÇÖMLEK YAPTI-
Konuşmaların ardından Baran, Ankara Kalesi, Anıtkabir, Atakule, Ankara Keçisi, Gölbaşı Sevgi Çiçeği gibi Başkent’e ait simgelerin Andezit taşıyla resmedildiği sergiyi gezerek bilgi aldı. Gölbaşı Seymenleri’nin Atatürk’ün Ankara’ya Gelişine dair sembolik gösterisi ile Uğur Okman’ın şiir dinletisinin de yer aldığı etkinlikte ülkemizin değişik bölgelerinden çıkarılan doğal taş ve mermerlerden yapılmış eserler de sergilendi. Çömlek ustalarının bir yandan topraktan yaptıkları çömlekleri sergilerken bir yandan da yeni çömlekler yaptığı etkinlikte filografi sanatçılarının bakır ve gümüş tellerle tasarladıkları tablolar yer aldı. Altındağ Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün de katıldığı sergide bir de gramofon tamircisi yer aldı.
Türkiye Hazır Betoncular Birliği Başkanı Yavuz Işık, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, Ankara Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Mustafa Güray Değerli, Semix Beton Santrali Sefa Danış, Graser A.Ş. Kurucusu Sebahattin Gündoğdu, ATO Meclis Üyesi Mehmet Kaya ve Gramofoncu Abdülkadir Akcan’a Ahilik geleneğini yaşatmaları nedeniyle plaket verilen programda, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Özyolu ve ATO Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir de yer aldı.