Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'ye yaptırımları dondurdu

ABONE OL

Reuters, diplomatik kaynaklara dayanarak, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üst düzey yetkililerine yeni yaptırım uygulama kararını dondurduğunu duyurdu. Haberde, AB'nin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'ye yaptırımların uygulanmaması talebine uyduğu belirtildi.

Londra merkezli Reuters, 4 diplomata dayanarak, AB'nin TPAO'dan daha fazla yetkiliyi kara listeye alma planını dondurduğu haberini geçti. 

Gelişmeyi Ankara'nın bu yıl başlattığı diplomatik girişimlerin meyve verdiğinin en net işareti olarak değerlendiren Reuters, yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın Ankara'nın taviz vermeye açık gözükmesinden dolayı Brüksel'den yaptırım uygulamamasını talep ettiğini aktardı.
 

'Ödün vermeye daha istekli gözükürken olmaz'

Reuters'e konuşan AB ve ABD'den diplomatlar, Biden yönetiminin, tam da NATO müttefiki ve AB adayı Türkiye'nin 'ödün vermeye daha istekli gözüktüğü' bir dönemde AB'nin yaptırım uygulamamasını istediğini dile getirdi.

Bir AB diplamatı "Türk yetkililerin ilaveten kara listeye alınması çalışması durmuş durumda ve artık ekonomik yaptırımlardan söz etmiyoruz" dedi. 

İkinci AB diplomatı 'zaten böyle bir çalışmanın gerçek anlamda hiç başlamadığını' söylerken, üçüncüsü "Diplomatik yollara öncelik veriliyor" diye ekledi.

'AB'nin Türkiye raporu yumuşayacak'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın arzusu hilafına, Türkiye'deki AB yatırımlarına öncelik veren uzlaşmacı yaklaşımdan yana ağırlık koyduğunu hatırlatan Reuters, AB liderlerinin Türkiye ile ilişkiler hakkında son şeklini vereceği raporun, daha önce Doğu Akdeniz'de enerji sondajları, insan hakları ve göç konularında anlaşmazlıkları sıralaması öngörülürken, artık daha tarafsız tonda çıkmasının beklendiğini belirtti. 

'HDP yüzünden yaptırım gelmez'

Bir diplomat, Yargıtay Başsavcılığı'nın AYM'ye HDP'nin kapatılması başvurusunun, yaptırım meselesini yeniden gündeme getirmesinin beklenmediğini, ama AB'de tartışma konusu olabileceğini söyledi.

Geçen yıl Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinden sorumlu oldukları gerekçesiyle TPAO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ferruh Akalın ile TPAO Arama Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Ali Coşkun Namoğlu'nu kara listeye alan AB'nin Aralık 2020 zirvesinde aldığı karar uyarınca 25-26 Mart 2021 zirvesinde TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin dahil daha fazla yetkiliye yaptırım açıklaması gündemdeydi.

Ankara hangi adımları attı?

AB'nin yaptırımları rafa kaldırmasını sağlayan Ankara'nın diplomatik adımları şöyle sıralandı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile videokonferans yoluyla, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yüz yüze görüşmeler yaparak, diplomatik değişikliğin işaretini verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmeler, 5 yıl aradan sonra yeniden başladı.

* Erdoğan, Sarı Yelek protestolarıyla devrilmesini temenni ettiği ve akıl sağlığını sorguladığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la videokonferans yoluyla görüştü.

Erdoğan'ın dış politika danışmanı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen hafta Ankara'da Fransız ve Alman siyasi danışmanlarla toplantı yaptı. 

* Erdoğan'ın cuma günü AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu liderleriyle videokonferans görüşmesi yapması bekleniyor.

'Ankara'nın taleplerini dengelemek meselesi'

Ankara'nın Türkiye yurttaşları için AB'den seyahatte vize muafiyeti, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi ve Doğu Akdeniz'deki enerji haklarının tanınmasını istediğini hatırlatan Reuters, AB'nin ise Türkiye'deki 4 milyon sığınmacı için yeni fonlar serbest bırakmaya hazırlandığını kaydetti.

AB diplomatlarının havanın yumaşamasının Türkiye ile sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğini, Ankara'nın uzun süredir duraklayan AB üyelik hedefinde ilerleme kaydetmek için gerekli hedefleri karşılaması gerektiğini söylediğini ekleyen Reuters, AB'nin Türkiye'den sorumlu en üst düzey diplomatı Angelina Eichhorst'un 'birliğin Ankara'nın beklentilerini yönetmesi gerektiğine' dair sözlerine dikkat çekti.

Geçen ay Eichhorst "Bazıları, birkaç eylem yüzünden tekrar ilişkilerin yükselişe geçebileceğini düşünebilir. Bunun ayarını bulmak zorundayız, çünkü zaman alan süreçler var" demişti.