ATO BAŞKANI BARAN: "SÜRDÜRÜLEBİLİR REFAHIN REÇETESİ: BİLİŞİM"
ATO'NUN DÜZENLEDİĞİ 'BİLİŞİM SEKTÖRÜ BULUŞMALARI', ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN VE SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI HUZEYFE YILMAZ'IN KATILIMIYLA YAPILDI.
BİLİŞİM SEKTÖRÜ ATO’DA BULUŞTU…
SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI YILMAZ: “HEDEFİMİZ SAĞLIKTA DİJİTALLEŞMEYİ DAHA DA ARTIRMAK”
14 Şubat 2024-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bilişim sektörünün toplumsal ve ekonomik kalkınmanın baş aktörlerinden biri olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir refahın reçetesi haline gelen bilişim teknolojileri, ekonomiye yön veriyor, sosyal hayatı da dönüştürüyor” dedi.
ATO 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi tarafından düzenlenen, bilişim sektörüne yönelik sorunların, taleplerin ve çözüm önerilerinin ele alındığı “Bilişim Sektörü Buluşmaları”, ATO Başkanı Gürsel Baran ile ATO’da Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanlığı ve Meclis Üyeliği görevlerinde de bulunmuş Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, çok sayıda ATO Komite ve Meclis Üyesi ile sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti.
ATO Meclis Toplantı Salonu’ndaki toplantının açılış konuşmalarını ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz ile ATO Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ali Yılmaz ve ATO 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek yaptı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, yaptığı konuşmada gelişmişliğin en temel unsurları arasında yer alan bilişim sektörünün, tüm dünyada toplumsal ve ekonomik kalkınmanın baş aktörü durumuna geldiğini ifade etti. Sanayi devrimleriyle başlayan değişim ve dönüşüm sürecinin akıl almaz bir hızla devam ettiğini kaydeden Baran, “Bu süreçte, bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip eden, bu alanlara yatırım yapan, üreten ve değişimi yönetebilen hem kazanıyor hem de ülkesine ve milletine kazandırıyor. Sürdürülebilir refahın reçetesi haline gelen bilim ve teknoloji, ekonomiye yön veriyor, sosyal hayatı da dönüştürüyor” dedi.
-“EZBERLERİMİZİ BOZMAMIZ ŞART”-
Dünyada büyük bir rekabetin söz konusu olduğunu ve dijitalleşmenin sınırları kaldırarak işletmelerin rekabet alanını genişlettiğini belirten Baran, “Bizim artık geleneksel iş modelleriyle devam etmemiz mümkün değil. Her alanda ezberimizi bozup, yenilikleri benimseyip, işletmelerimize dâhil etmemiz şart. Eğitimden sağlığa, tekstilden savunma sanayiine, bankacılıktan hizmet sektörüne tüm alanlarda değişim devam ediyor” dedi.
-SEKTÖRLERİN GELİŞMESİNDE KATALİZÖR-
Bilişim teknolojilerinin yatırımları artırarak doğrudan, verimliliği artırarak da dolaylı yoldan ekonomilerde büyümeye katkı sağladığını ifade eden Baran, “Bilişim teknolojisi kullanımının ülkelerdeki verimlilik artışının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturduğu belirtiliyor. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, diğer sektörlerin gelişmesinde kaldıraç etkisi yaratarak, katalizör görevi üstleniyor. Bilişim sektörünün teknolojik dokunuşları, ürettiğiniz mal ve hizmetlerin değerini katlayarak artırıyor. Bu da katma değerli ihracatın yolunu açıyor” diye konuştu.
-SEKTÖR, YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERLE GÜÇLENİYOR-
Son 20 yılda yapılan yatırımlar ve verilen desteklerin Türkiye’yi, bilişim sektöründe uluslararası alanda tanınan bir ülke haline getirdiğini ifade eden ATO Başkanı Baran, “Türkiye bilişim alanında yazılımdan dijital oyuna, yapay zekâdan siber güvenliğe, akıllı şehirlerden haberleşmeye kadar ortaya koyduğu yerli ve milli ürünlerle dikkat çekiyor. Sektör, her geçen gün büyüyor, güçleniyor. Yazılım ve bilişim sektörünün küresel düzeyde büyüklüğünün 5 trilyon dolar olduğu belirtiliyor. Ülkemizde tüm bu gelişime öncülük eden ve sayıları 100’ü aşan Teknoloji Geliştirme Bölgesi mevcut. Bu bölgelerde 10 bini aşan işletme, 110 bine yakın personeliyle çalışma yürütüyor. Binlerce proje üzerine çalışılan bu bölgelerden 10 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiriliyor” dedi.
-ANKARA BİLİŞİMDE DE ÖNCÜ ŞEHİR-
KOBİ ölçeğine sahip teknoloji firmalarına verilen desteklerin bilişim sektörünü daha da güçlü kıldığını belirten Baran, “Ankara olarak bilişim sektörü alanında öncü bir şehir durumundayız. 10’u faal 3’ü yapım aşamasında 13 teknoloji geliştirme bölgesine ev sahipliği yapıyoruz. Savunma ve medikal sanayi başta olmak üzere orta ve yüksek teknolojinin yer aldığı üretim, şehrimizin ekonomisini de geliştiriyor” ifadelerini kullandı.
Ankara Ticaret Odası’nın dijitalleşme çalışmaları hakkında da bilgi veren Baran, Oda’nın dijital hizmetlerini bir araya getirdikleri ATONET mobil uygulamasıyla Dünya Odalar Yarışması’nda "Dünya Birinciliği" aldıklarını da hatırlattı.
-“TÜRKİYE, KÜRESEL BİR MERKEZ HALİNE GELECEKTİR”-
Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz da yaptığı konuşmada dünyada artık siyasi bağımsızlığın, teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini vurgulayarak, “Ülkemizin küresel bir güç olma yolunda, dijital dönüşümü ve teknolojik verimliliği daha üst seviyelere taşıyacağı aşikardır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, Tam Bağımsız Türkiye hedefiyle, birçok alanda başlatılan, Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye Vizyonu kapsamında, Türkiye Yüzyılı dönemi, yeni teknolojiler üreterek, gelişen ve dönüşen ülkemizi, teknoloji geliştirme konusunda, küresel bir merkez haline getirecektir” dedi.
Dijital dönüşümün sağlık hizmetlerinin sunumunda, erişiminde, hasta-hekim ilişkilerinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtığını kaydeden Yılmaz, “Hastalar daha iyi hizmet almış, sağlık profesyonelleri daha etkili bir şekilde çalışmış, toplumun sağlık hizmetlerine olan erişimi ve hizmet kalitesi artmıştır” diye konuştu.
-DİJİTAL SAĞLIK RANDEVULARININ ORANI YÜZDE 75’E ULAŞTI-
Özellikle pandemi sürecinin hayata geçirilmesi yıllar alacak birçok dijital uygulamayı çok daha hızlı bir şekilde kullanılmasına vesile olduğunu belirten Yılmaz, “Örneğin, Kamu Hastaneleri ve Aile Sağlık Merkezleri ile birlikte, yaklaşık 30 bin sağlık tesisine ait randevuları, bir merkezden yöneten, Dünya’da ilk ve tek sistem olan, Merkezi Hekim Randevu Sisteminde, 2020 yılında dijital kanallardan alınan randevu sayısının oranı yüzde 34 iken bugün bu oran, yüzde 75’e ulaşmıştır” dedi.
Yapay zekâ çalışmalarından kuantum bilişimine, ileri veri analitiği çalışmalarından inovatif sağlık teknolojilerine, veri güvenliği çalışmalarından kişiselleştirilmiş tıpa kadar, tüm güncel ve değişen teknolojilerin kullanılabileceği sağlık uygulamalarını ve sistemlerini takip ederek, bu yeni çözümler üzerine projeler yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, “Hedefimiz, sağlıkta dijitalleşmeyi artırarak, sadece ulusal düzeyde değil, ülkemizi şifa merkezi haline getiren hizmet sunumları ile teknolojik gelişmeleri adapte ederek, küresel düzeyde de söz sahibi olmamızı sağlayacak bir seviyeye çıkarmaktır” dedi.
-“ŞEHRİMİZDE GÜÇLÜ BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”-
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi aynı zamanda 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Üyesi Adem Ali Yılmaz da, tüm sektörlerde başarılı olmanın temel şartının güçlü bir bilişim altyapısına sahip olmaktan geçtiğini belirterek, bilişim ve yazılım ile ilerlemeyen sektörlerin yeterince gelişemediği için rekabet gücünün de kısıtlı kaldığını söyledi. Yılmaz, “Gelişme, büyüme ve kalkınma açısından kritik bir öneme sahip olan bilişim sektörünün üyeleri olarak ülkemizin geleceği açısından stratejik bir görev üstlendiğimizin farkındayız. Bu sorumluluğumuzun bilinciyle bilişim sektörünün Ankara Ticaret Odamızda güçlü bir temsilinin olmasını hedefledik. Komitemizi güçlü bir temsil sağlayacak alanında uzman firmalardan oluşturarak bu yola çıktık. Bilişim Teknolojileri Komitesi olarak ilkini bugün burada düzenlediğimiz sektör buluşmaları ile şehrimizde güçlü bir ekosistem oluşturmak istiyoruz. Bu sayede oluşacak sinerjiyle firmalarımızın daha kurumsal bir yapı kazanmasına katma değerli ürün üretimine ve ihracat odaklı bir anlayış edinmesine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek de, Ankara Ticaret Odası hakkında bilgi ve Komite’nin çalışmalarını içeren bir sunum yaptı. Ertek, daha sonra sektörün beklenti, sorun ve çözüm önerilerinin aktarıldığı “Söz Sektörde” bölümünde katılımcıların sorularını yanıtladı.