ATO BAŞKANI BARAN: "SEKTÖR, BEYAZ EŞYA VE ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNİN İLGİLİ İŞLETMELER DIŞINDA SATILMASINI İSTEMİYOR"

ABONE OL

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ SEKTÖRÜ ATO'DA MASAYA YATIRILDI. KGF BAŞKANI ÖZEGEN, KGF DESTEKLERİ HAKKINDA ATO ÜYELERİNE BİLGİ VERDİ.

Elektrikli Ev Aletleri Sektörü’nün ATO’da 24 No’lu Komite tarafından temsil edildiğini belirten Baran, “Şehrimizde yaklaşık bin beş yüz üyesiyle binlerce kişiyi istihdam eden sektör, beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinin ilgili işletmeler dışında satılmasını istemediğini bildiriyor. Vergi veren ve istihdam sağlayan bu sektörün ayrı bir iş kolu olarak varlığını sürdürmesi için perakende sektörünü düzenleyen yasanın güncellenme çalışmalarında bu husus dikkate alınmalıdır ” dedi. Baran, sektörün, KDV oranlarının aşağı çekilmesi ve AVM’lerin açılış kapanış saatlerinin değişmesine ilişkin taleplerinin bulunduğunu dile getirdi. Sektörlerin istişare toplantıları düzenleyerek, kendi konularını ele alıp sorunlara çözüm önerileri ortaya koyduğuna dikkat çeken Baran, “Komitelerimizin çalışmaları bizim için çok kıymetli ve çözüm açısından yol gösterici. ATO Yönetim Kurulu olarak bu toplantılardan çıkan sonuçların takipçisi olacağız” diye konuştu. 

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız da konuşmasında, dernek olarak temsil ettikleri 295 üyenin, 935 şubesinde 5 bin 300 kişiye istihdam imkânı sağladıklarını bildirerek, “Beyaz eşya ve elektrikli küçük ev aletlerinde geleneksel yapının korunması ve ayrı mağazalarda ürünlerin satılması çok önemli. Sektör değerlendirilirken istihdamı, ödediği kiralar ve vergilerle birlikte değerlendirilmeli” dedi. Yıldız, beyaz eşya üretiminde ve ihracatında Türkiye’nin dünya ile rekabet eden bir ülke olduğunu da kaydetti. 

ATO 24 No’lu Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Kızılmeşe de toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bulaşık ve çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, tablet gibi ürünlerin eskiden lüks algılanırken artık temel ihtiyaç haline geldiğini belirterek, bu ürünlerden yüzde 18 olarak alınan KDV’nin yüzde 8’e hatta yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini söyledi. 



-KGF BAŞKANI KREDİ DESTEKLERİNİ ANLATTI-
Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi de olan Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen de konuşmasında KGF hakkında detaylı bilgi verdi. KGF’nin bankalarca verilen kredilere kefalet sağladığını kaydeden Özegen, son beş yılda KGF olarak Ankara’da 118 bin ATO ve ASO üyesine kefalet verdiklerini söyledi. 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği 250 milyar liralık destek paketinde KGF kefaletinin yer aldığını hatırlatan Özegen, “Müracaatı bankanıza yapıyorsunuz, bankanız size bir limit tahsisi yapıyor, KGF sistemine düştüğü anda koşulları kontrol ettikten sonra aynı gün içinde onay veriyoruz. Biz sizin bankaca tahsis edilen kredinize kefalet veriyoruz. Kefalet oranımız ise yüzde 80. Size bankanın tahsis ettiği her 100 liranın 80 lirasına KGF olarak biz kefil oluyoruz” diye konuştu.