At ve eşek eti nasıl anlaşılır?

ABONE OL

Kırmızı et fiyatlarının zaman zaman yükselmesiyle birlikte piyasada dana eti adı ile at ve eşek eti satan dolandırıcıların sayısı da artıyor.

Kırmızı et fiyatları artınca, herkes bütçesine uygun olarak et yemek istiyor. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar da piyasaya at ve eşek eti sürebiliyor. At ve eşek eti olup olmadığının anlaşılması için birkaç püf noktası bulunur.

At ve Eşek Etini Ayırmanın Püf Noktaları
1. Renk Farkı
Etler renklerine göre kıyaslandığında ne eti olduğunun anlaşılması da mümkündür. At eti, tam olarak kırmızı renkte değildir. Dışarıdan bakıldığında ciğeri andıran koyu kahverengi olarak görülür. Hava ile temas etmesi halinde de rengi daha koyu bir hale bürünür.
Dana eti ise kırmızı renktedir. Sadece renk kıyaslaması ile de bit etin at eti mi eşek eti mi yoksa dana eti mi olduğu anlaşılabilir.
2. Lifli Yapı
At ve eşek binek hayvanı olduğu için, eti de dana etine göre daha fazla lifli yapıya sahiptir. Sahip olduğu lifli yapısından dolayı aşırı derece serttir ve geç pişer. Çiğnemesi zordur. Eğer alınan eti tüketirken zorlanıyorsanız, bu durum etin at veya eşek eti olmasından kaynaklanıyor olabilir.
3. Yağ Tabakası
At ve eşek eti üzerinde bulunan yağ tabakası, dana etine kıyasla daha sarı renklidir.
Normal bir dana etinin üstündeki yağ ise beyaz renklidir.



At ve Eşek Eti İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
At ve eşek etinin piyasaya sürülüyor olması, insanların sağlığını da tehlikeye atıyor. At ve eşek eti ile ilgili uzmanlar tarafından uyarıları yapılıyor. At ve eşek eti için her ne kadar farklar belirtiliyor olsa da terbiye, soslama, baharat ve garnitür kullanılarak tat farkı ortadan kaldırılabiliyor. Bu nedenle tüketicilerin et alımında hassasiyet göstermesi gerekiyor. İlk olarak güven duyulan yerlerden et alımı yapılması gerekir.

Tüketiciler tarafından öncelik tanınması gereken seçenekler;
Kolay çiğnenebilir olan, terbiye sosu tadının alınmadığı parça etten yemekler
Kıymadan üretilmemiş olan etler
Salata içerisinde ince doğranan etlerin yumuşak olması ve terbiye edilmemiş olması
Terbiye sosuna batırılmamış olan ve yumuşak bonfile ile antikotlar
Üzerinde bulunan karışımın soslar ile sunulmadığı seçenekler
Köfte yapacak olanların ise yağsız ve parça dana etinden kıyıldığını bizzat görmesi gerekir. Köfte, kıyma ve kıymadan üretilmiş olan yiyeceklerin de evde tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Özellikle de kırmızı et fiyatlarının artış gösterdiği dönemde dolandırıcılara daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Uzmanlar tarafından verilen tavsiyelere uyulması, et ürünlerinin bilinen yerlerden alınarak evde tüketilmesi sağlığın korunması açısından önemlidir.



Kaliteli Et Nasıl Anlaşılır?
Etlerde kırmızılık oranı hayvanların cinsi, yaşı ve yetiştiği bölge gibi farklı etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tüketiciler tarafından kırmızı renkli olmayan ve üzerinde bölge bölge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davranılması gerekir.
Sululuk ve gevrekliği: Sağlıklı, taze et diri fakat yumuşaktır. Yüzeyi kurumamıştır. Aşırı ıslak olan ve yapışkan dokuya sahip et ise sağlıksızdır. Et seçiminde bu hususların göz önünde bulundurulması gerekir. Pişirme sürecinden sonra etin kolay çiğnenir olması, etin parçalara bölünme kolaylığı da et kalitesini gösterir.
Bir et ne kadar suluysa, o kadar lezzeti fazla ve gevrektir. Et kalitesi dokunularak da anlaşılabilir. Et üzerine parmakla baskı yapıldığında parmaklara az direnç gelirse orta kıvam, fazla direnç gelirse sert kıvam ve orta düzeyde direnç gelirse gevrek kıvamdadır.
İlaç kokusu alınmamalıdır: Ette tat ve koku da etin kalitesini ortaya çıkarır. Her ne kadar dış görünümü etin iyi olduğunun göstergesi olsa da tüketici tarafından et pişirilince tencereden ağırlaşmış, ilaç kokusu geliyorsa bu etin asla tüketilmemesi gerekir.

Aroma ve lezzet: Et rengi, sululuğu yanında lezzeti de büyük önem taşır. Çiğ ette kan kokusu hakimdir, hafif tatlı ve tuzlu tat bir arada bulunur.