Antalya Piyazı - Antalya
Antalya usulü piyaz, yaklaşık yüz yıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya'da geliştirilen ve ünlenen piyaz, yapım tekniği ile kente uğrayan yerli ve yabancı misafirlerin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir.
Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir. Antalya usulü piyazın ayırt edici özelliği; tarator sosu kullanılmasından, üretim şeklinden, taratorun yapılışından (tahin, limon suyu, sirke, tuz sarımsak, zeytinyağı, su.) ve kullanılan küçük taneli fasulyesinden ileri gelmektedir. Antalya hakkında yazılmış eserlerde eskiden kullanılan Çandır fasulyesinin yemeğe özellik kattığı belirtilmektedir. Günümüzde ise Çandır fasulyesi üretiminin çok kısıtlı olması nedeniyle, bu fasulyenin özelliklerini taşıyan, küçük taneli, mat, damarlı Sıra tipi kuru fasulye kullanılmaktadır. Böylelikle kuru fasulye pişme esnasında dağılmamaktadır. Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır.
Antalya usulü piyaz, Türk Patent Enstitüsü tarafından 2017 yılında tescil edilen Mahreç işareti ile coğrafi işaretli ürünler arasındaki yerini almıştır.
Antalya Piyazı İçin Gerekli Malzemeler: (6 Kişilik)
Ana Malzemeler
500 gr Çandır fasulyesi
Sos Malzemeleri
3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
1 kahve fincanı tahin
5-6 diş sarımsak (ezilmiş)
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet limon suyu
1 kahve fincanı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı su
Üst Malzemeler:
4 adet haşlanmış yumurta
3 adet domates
6 adet yeşil sivri biber
4 adet taze soğan
½ demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Antalya Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?
Ayıklanmış kuru fasulyeleri bir gece önceden ılık suya basın. Ilık suda şişen kuru fasulyeleri, suyunu süzüp derin bir tencereye alın.
Üzerini iki-üç parmak kalınlığında geçecek kadar su eklediğiniz fasulyeleri orta ateşte haşlayın. Fasulyelerin diriliğinin gittiğinden emin olun.
Piyazın sosunu hazırlamak için; tahini derin bir karıştırma kabına alın. Taze sıkılmış limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, kimyon ve tuz ekleyip karıştırın. Sosu akışkan bir kıvama getirmek için azar azar ılık su ekleyin. Erimiş dondurma kıvamına gelene kadar su ilave etmeyi sürdürün.
Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Uç kısımlarını aldığınız domatesleri iri küpler halinde kesin. Katı bir kıvam alana kadar haşladığınız yumurtaları, kabuklarını soyduktan sonra dilimleyin.
Haşlanmış kuru fasulyeyi servis tabağına alın. Tahinli sostan gezdirin. Doğranmış kuru soğan, domates küpleri ve yumurta dilimleriyle süsleyip kalan sosu katın. İncecik kıyılmış maydanoz yapraklarıyla süsleyip arzuya göre sirke ve zeytinyağı ilavesiyle servis edin.