ALKÜ'DEN GLÜTENSİZ DİYET FARKINDALIĞI
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla 'Çölyak Hastalığı ve Glütensiz Diyet Farkındalığı' etkinliğinde glütensiz yemek yapıldı.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) bilimsel ve akademik çalışmalarla ulaşılan sonuçlar toplum ile paylaşılmaya devam ediyor. Bu kapsamda ALKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Emrah Bıyıklı ve Arş. Gör. Eda Erkmen öncülüğünde bölüm öğrencileri tarafından “Çölyak Hastalığı ve Glütensiz Diyet Farkındalığı” etkinliği yapıldı. Etkinlikte çölyak hastalarının damak zevkine hitap eden glütensiz yemek yapıldı. Etkinlikte yapılan glütensiz kabak spagetti, glütensiz karnabahar kısır ve glütensiz kakaolu kurabiyenin malzemeleri ve yapımı çölyak hastaları için paylaşıldı. Dr. Öğr. Üyesi Ali Emrah Bıyıklı; etkinlikte yaptığı açıklamada etkinliğin 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nün diyetisyen ve hasta iş birliğine, toplumda çölyak ve glütensiz beslenme hakkında farkındalığın artmasına, hastaların sağlıklarının her geçen gün daha da iyiye gitmesine aracılık etmesini dilediklerini söyledi.
ÇÖLYAK HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER ANLATILDI
Dr. Öğr. Üyesi Ali Emrah Bıyıklı çölyak hastalığıyla ilgili alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgiler verdi. Çölyak hastalığının teşhisinin ardından tek tedavisinin ömür boyunca uygulanması gereken glütensiz diyet olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Ali Emrah Bıyıklı, “Glütensiz diyette buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her ürün diyetten çıkartılmalıdır. Un, bulgur, makarna, tarhana, irmik, şehriye, galeta unu kullanılan ürünler, malt kullanılan içecekler, hazır çorbalar, glüten içeren çikolata ve ambalajlı atıştırmalıklar diyetten çıkartılması gereken besinlere örnektir. Diyetten çıkartılması gereken tahıllar yerine pirinç/pirinç bazlı ürünler ve amarant, kinoa, karabuğday, sorgum, tef gibi alternatif tahıllar kullanılabilir. Tahıl haricinde glütensiz üretilmiş özel ekmek, makarna, un, çeşitli atıştırmalıklar güvenle kullanılabilir. Besinler dışında bazı ilaçlar, kozmetik ürünler, şampuanlar ve kremler de glüten içerdiğinden kullanmadan önce içerikleri kontrol edilmelidir. Glüten içeren besin ve endüstriyel ürün yelpazesi oldukça geniş olduğundan çölyak hastalarının ürünlerin etiketlerini dikkatlice okumaları çok önemlidir. Ürünün etiketlenmesi, reklamı ve tanıtımında “Glütensiz” ibaresinin yer alabilmesi için glüten içeriğinin 20 mg/kg’ı aşmaması gerekmektedir. Etiketleri okurken bu ifadeye dikkat edilmelidir. Unutulmaması gereken, glütensiz diyet tedavi edici bir diyettir. Bu diyet, diyetisyenler tarafından kişisel olarak hazırlanır; hastaların beslenme durumu da düzenli olarak takip edilir. Sosyal medyada veya çevreden duyulan bilimsel gerçekliği olmayan bilgiler dikkate alınmamalı, sağlıklı bireyler gereksiz yere glütensiz besinleri tercih etmemelidir.” dedi.
GLÜTENSİZ TARİFLER ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN PAYLAŞILDI
ALKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’ne özel farkındalık oluşturmak adına beslenme atölyesinde hazırlanan tarifler çölyak hastaları için paylaşıldı.
Glütensiz Kabak Spagetti (1 porsiyon)
Malzemeler:
2 adet küçük boy kabak
1 orta boy domates
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tercih edilen baharatlar
Nasıl Hazırlanır: Kabakların kabukları soyulup dikey ince dilimler halinde kestikten sonra spagettiye benzer ince çubuklar haline gelecek şekilde kesin. Tavada zeytinyağı ile 3-4 dk kadar pişirin. Küçük bir tencereye domatesi rendeledikten sonra tercih ettiğiniz baharatları ekleyip 5 dk kadar pişirin. Kabak ve domates sosunu bir araya getirin ve servise hazır!
Glütensiz Karnabahar Kısır (1 porsiyon)
Malzemeler:
1 kâse rendelenmiş karnabahar
1/2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 dal yeşil soğan
6-7 dal maydanoz
1 küçük boy salatalık
1 küçük boy domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tercih edilen baharatlar
Nasıl Hazırlanır: Bir tencerede soğanı ince ince doğrayıp kavurduktan sonra karnabaharları ekleyip kavurma işlemine devam edin. Salçasını da ekleyip karnabahar pişene kadar kavurduktan sonra soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra küp şeklinde doğradığınız diğer malzeme ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın ve servise hazır!
Glütensiz Kakaolu Kurabiye
Malzemeler:
1 su bardağı kadar dut kurusu
1 su bardağı kadar çiğ fındık
1 adet yumurta akı
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı bal
Nasıl Hazırlanır: Kabuklarını ayırdığınız fındıkları un haline gelene kadar mutfak robotunda çekin. Dut kuruları şeker tanesi büyüklüğüne gelene kadar mutfak robotunda çekin. Yumurta akı, bal ve kakaoyu ekledikten sonra homojen karışım elde edene kadar yoğurun. Elde ettiğiniz hamura şekil vererek yağlı kâğıt koyduğunuz tepsiye dizin ve önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Soğuyana kadar bekleyin ve servise hazır!