Alanya'da vatandaşlara virüs salgınlarından korunmanın yolları anlatıldı
Alanya'da vatandaşlara virüs salgınlarından korunmanın yolları anlatıldı
Halk sağlığı açısından vatandaşları ve çalışanları bilgilendirmek amacıyla düzenlenen programa, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu, Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yenialp ile vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, “Bilginin ve sanatın olduğu yerde huzur vardır, sağlık vardır. Bana bir şey olmaz dememek lazım. Biz hasta olduğumuzda veya olmadığımız zamanda neler yapacağımızı öncelikle öğrenmeliyiz. Toplumumuz daha bilgili olursa daha az ölümle karşılaşabilir. Katılan herkese teşekkür ediyor, sağlıklı bir hayat diliyorum” dedi.”
Ardından sahneye davet edilen ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e ve belediye personeline verilen destekten dolayı teşekkür ederek, “Dünya genelinde çeşitli isimlerle ortaya çıkan virüslerin sayısı son 30 yıl içerisinde giderek artmaya başladı. Son dönemde dünya gündemini meşgul eden bir virüsle daha tanıştık ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tabi bizimde üniversite olarak topluma karşı bir sorumluluğumuz bulunuyor. Her ne kadar ülkemizde bir vakaya rastlanmasa da bizler daha bilinçli ve daha hazırlıklı olmak için bu konferansı düzenlemeye karar verdik. Bu sebeple, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Haluk Erdoğan, “Virüs Salgınlarından Kendimizi ve Çevremizi Nasıl Koruyabiliriz? adlı sunumunda değerli bilgilerini bizlerle paylaşacak. Faydalı bir konferans olacağına inanıyorum. Hocamıza katılımından dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
ALKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdoğan’ın sunumuyla devam eden programda izleyenlere virüs salgınlarından korunmanın yöntemleri anlatıldı. Etkinlikte ise en çok soru gündemimizi meşgul eden Koronavirüs hakkında oldu. Virüs hakkında merak edilenleri ise Prof. Dr. Haluk Erdoğan tek tek yanıtladı.
Virüs nasıl bulaşıyor?
Enfekte kişilerin öksürük, hapşırık, konuşma sırasında oluşan virüs içeren damlacıkların havayolu ile alınması ile bulaşır. Bu şekilde bulaşan virüsler için 1 metreden yakın bir temas gerektirir. Diğer yol ise oluşan bu damlacıklar havada asılı kalmaz ve yerçekimi etkisi ile yere çöker. Bu damlacıklar ile veya hasta kişinin öksürürken, hapşırırken, burnunu silerken kirlenmiş elleri ile çevrelerini kontamine ederler. Kontamine olmuş bu cansız yüzeylere temas edenler ellerini yıkamadan ağıza, buruna veya gözüne götürmesi ile de virüsü alabilir.
Koronavirüsten korunmak için neler yapmalıyız?
Yüksek ateşi, öksürük gibi üst solunum yolu şikâyetleri olan hastalar kalabalık ortamda kaçınmalı ve evde istirahat etmelidirler. Kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa maske takmaları önerilir. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil etrafı kirletmeden çöp kutusuna atılmalıdır. Mendil yoksa dirseğin ön yüzüyle ağız ve burun kapatılmalıdır. Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ayrı olmalıdır. Hasta ve sağlıklı kişiler el hijyenine dikkat edilmelidir (Su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanmalı veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalı). Hasta kişiler tarafında virüsün çevreye yayılabilir ve cansız ortamlarda 1-2 saat canlı kalabilir. Bu nedenle gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunulmamalıdır. Sık kullanılan yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
En çok hangi yaş grubunu etkiliyor?
İnsanlarda her yıl görülen kış ve bahar aylarındaki üst solunum yolu enfeksiyonlarının %15-30’undan koronavirüsler sorumludur. Hastalarda ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, kas ağrısı, balgam, solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Ciddi seyirli vakalarda solunum yetmezliği gelişerek yoğun bakım ünitesi tedavisi gerekebilir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı 65 ve üzeri yaşta olanlar, altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.
Programın sonunda, Yenialp, Erdoğan’a tablo hediye etti.