Alanya'da aile hekimlerinden yönetmelik tepkisi! 'Meslek onurumuzu savunuyoruz'
Alanya'da aile hekimleri, 1 Kasım'da yürürlüğe giren sözleşme ve ödeme yönetmeliğine karşı pazartesiye kadar iş bırakarak İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Hekimler, 'Meslek onurumuzu savunuyoruz, halk sağlığını koruyoruz' dedi.
1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği”ne tepki gösteren aile hekimleri, Türkiye genelinde olduğu gibi Alanya’da da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Alanya İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan hekimler, yönetmelikle getirilen düzenlemelerin meslek onurlarını zedelediğini, halk sağlığını olumsuz etkilediğini ve sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürdüğünü savundu.
“BİLİMSEL VE ETİK OLMAYAN UYGULAMALARA ZORLANIYORUZ”
Basın açıklamasını yapan Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, yönetmeliğin aile hekimlerini haksız yere cezalandıran bir sistem getirdiğini belirtti. “Sağlık sistemindeki sorunların çözümü için diyalog çağrısı yaparken, bilimsel temeli olmayan ve halkın koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacak bir yönetmelikle karşı karşıya kaldık” diyen Güntürkün, aile sağlığı merkezlerinin fiziki koşullarının kötüleştiğini ve kira artışları gibi ekonomik baskıların hekimleri zor durumda bıraktığını vurguladı. Güntürkün, sözleşme yönetmeliğinin getirdiği cezai uygulamaları eleştirerek şu ifadeleri kullandı: “Eğer sağlıklı bir bireyseniz ve aile hekiminize altı ay boyunca gitmediyseniz, bu durum aile hekiminin cezalandırılmasına sebep oluyor. Ya da kronik bir hastalığınız varsa ve yılda yedi defadan fazla sağlık kuruluşuna başvurduysanız yine aynı durum geçerli. Bilimsel olarak uygun görmediğimiz ilaçları reçete etmediğimizde ya da tıbbi olmayan talepleri reddettiğimizde, sözde memnuniyet anketleriyle aile hekimlerine ceza veriliyor. Bu yönetmeliğin özeti, doğru ve bilimsel olanı yapmanın ceza ile karşılanmasıdır.”
“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ TİCARETHANE DEĞİLDİR”
Dr. Güntürkün, yönetmeliğin yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bazı kanun tekliflerinin de aile hekimliğine zarar verdiğini belirtti. Güntürkün, aile sağlığı merkezlerinde getat (geleneksel ve tamamlayıcı tıp) uygulamalarının yapılabileceği ve bazı raporların ücret karşılığında verileceği teklifini eleştirerek, “Koruyucu sağlık hizmeti parayla satın alınamaz. Aile sağlığı merkezleri ticarethane değildir” dedi.
ATO: HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN 5 TEMEL TALEBİMİZ VAR
Eyleme destek veren Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Başbuğu, yönetmeliğin halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını kötüleştirdiğini ifade etti. Başbuğu, “Sağlık Bakanlığı yetkilileri her fırsatta aksini iddia etse de bu yönetmelik, halk sağlığını tehdit eden ve sağlık çalışanlarını yıpratan uygulamalar içeriyor. Sağlık sisteminin sorunlarını halkı ve hekimi karşı karşıya getirerek çözemezsiniz. Performansa dayalı ödeme sistemiyle nitelikli sağlık hizmeti sunulamaz” dedi.
“MESLEK ONURUMUZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Başbuğu, eylemlerin sadece sağlık çalışanlarının hakları için değil, halkın eşit ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için yapıldığını belirterek, “Bizler üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Taleplerimiz, halkın sağlık hakkını savunmak içindir” dedi.
HEKİMLERİN EYLEMLERİ DEVAM EDECEK
Aile hekimleri, iş bırakma eylemlerinin önümüzdeki günlerde de süreceğini ve talepler karşılanana kadar mücadele edeceklerini belirtti.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KÖLE DEĞİLDİR”
Eylemde, “Bakanlık reçetemden elini çek”, “Mustafa Kemal’in hekimleriyiz” ve “Sağlık çalışanı köle değildir” sloganları atıldı. Ayrıca, aile hekimleri tarafından taşınan pankartlarda yönetmeliğin geri çekilmesi talep edildi. Sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği eylem, sloganların ardından sona erdi. – Erkan Uysal