'3. Alanya Tropikal Meyve Festivali' başladı
Bu yıl 3'üncü kez düzenlenen '3. Alanya Tropikal Meyve Festivali'nin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Tropikal ürünler ve bu ürünlerden üretilen lezzetlerin görücüye çıktığı festivale vatandaşların yanında turistler de ilgi gösterdi.
‘3. Alanya Tropikal Meyve Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. Alanya Belediye binası arkasında düzenlenen festivalin açılışına CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Alanya İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, belediye birim amirleri, belediye meclis üyeleri, vatandaşlar ile davetliler katıldı.
Tahir Göktepe
Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan festivalin açılış konuşmasını yapan Alanya Ziraat Odası Başkanı Göktepe, “Alanya, üreticilerimizin emekleriyle şekillenen zengin coğrafyası sayesinde, tropikal ürünler festivali ihtiyacını doğurmuştur. Bizler de ilk günkü heyecanla, üreticilerimizin alın terini ulusal ve sonrasında uluslararası düzeyde tanıtmak için mücadele ediyoruz. Bu tropikal ürünler festivalinin başta Alanya’daki üreticilerimize, ardından ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah daha nice etkinlik ve festivallerde hep birlikte buluşmayı temenni ediyorum” dedi.
“LABORATUVARIN TAMAMLANMA AŞAMASINDAYIZ”
ALTSO Başkanı Erdem de, “ALTSO olarak, geçen yıl bu festivale paydaş olma kararı aldık ve bugün ikinci kez sizlerle birlikteyiz. Alanya, sağlık ürünleri konusunda verimli ve zengin bir bölge. Ürünlerin tarlada, bahçede ve serada üretildiği noktadan nihai tüketiciye ulaştırılmasına, farklı lezzetler halinde işlenmesine kadar emeği geçen tüm paydaşlara, tüm çalışanlara bu vesileyle teşekkür ediyorum. Alanya olarak özellikle tropikal meyve alanında zengin bir çeşitliliğe sahibiz ve bu ürünlerin tescillenmesi ile katma değerlerinin artırılması adına paydaşlarımızla birlikte elimizden geleni yapıyoruz. Yakın zamanda, Alanya’daki ürünlerin burada gümrüklenmesi konusunda İlçe Tarım Müdürümüz, önceki dönem Dışişleri Bakanımız ve belediyemizin destekleriyle önemli bir aşamaya geldik. Şu anda laboratuvarın tamamlanma aşamasındayız. Bu süreç tamamlandığında bölgemizdeki üreticilerin ürünleri daha değerli hale gelecek ve tüketiciye daha zahmetli, daha kıymetli bir şekilde ulaşacaktır. Bu tür etkinliklerde tüm paydaşların bir arada olmasının çok önemli ve değerli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
Eray Erdem
“TARIMSAL ÜRETİM ALANLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ”
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar da, “Alanya’mızda tarım ve hayvancılık çok önemli bir yere sahip ve ciddi anlamda bir tarımsal üretim potansiyelimiz var. Özellikle pandemi döneminde tarımsal üretimin ne kadar kıymetli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Tüm dünyada su kıtlığı, savaşlar ve diğer ciddi problemler giderek artıyor ve ülkemiz de bu sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Yangınlar, seller gibi doğal afetler nedeniyle tarımsal üretim alanlarımızı korumak zorundayız. Bu nedenle üretimin devamlılığı için planlı ve bilimsel tarım yöntemlerine yönelmek zorundayız. Alanya’mızda toplamda 260 bin dekar tarım alanı bulunuyor. Bunun 73 bin dekarı meyve bahçelerine, 26 bin dekarı örtü altı tarıma ayrılmış durumda. Bu alanlarda domates, salatalık, patlıcan gibi ürünler yetiştiriliyor. Ayrıca 43 bin dekar tarla bitkilerine ayrılmış. Tarımın yanı sıra hayvancılıkta da önemli bir potansiyele sahibiz. Bölgemizde 2 bin büyükbaş hayvan, 100 bine yakın koyun ve keçi, 26 bin arı kovanı bulunmakta ve yıllık 180 ton bal üretimi yapılmaktadır. İpek böcekçiliği ve avcılık gibi geleneksel üretim faaliyetleri de önemli bir yere sahip. Tüm bu alanlarda üreticilerimizin büyük emekleri var ve onların çabalarıyla tarım ve hayvancılık Alanya’mızda her geçen gün daha da gelişiyor” ifadelerini kullandı.
Mehmet Rüzgar
“KOOPERATİFLEŞME ÇALIŞMALARINI BAŞLATACAĞIZ”
Başkan Özçelik ise, “Az önce hocamın yanında, 12-13 yaşıma geri gittim; muz bahçesinde muz taşıdığım, sandıklara yerleştirdiğim, sandıkların kapağını çaktığım günlere döndüm. Kış aylarında, çivi çakarken parmağıma vurduğumda nasıl acıdığını hatırladık. O günleri anımsayınca biraz duygusallaştım. Alanya, iklim değişikliğinin de etkisiyle tropikal meyve ve sebzelerin üretilebilmesine olanak sağlayan bir iklime doğru evriliyor. Bugünlerde, örtü altı tarım yöntemleriyle tropikal meyve ve sebze üretimimiz artmakta. Bu durumun önemi nedir? Domates, salatalık, biber gibi klasik sebzeler her yerde yetişebiliyor; ancak mango, muz gibi tropikal ürünler her yerde yetişmiyor ve özellikle bizim yöremizde yetişiyor. Tarım arazilerinin azalması ve yeterli fiyat gelişiminin olmaması nedeniyle halkımızın tarımdan elde ettiği gelir azalırken, tropikal meyve üretimindeki artış ve örtü altı tarımın yaygınlaşması sayesinde gençlerimizin bu ürünlere ilgisi artıyor. Gençlerimizin bu alanda üretime yönelmesi, Alanya tarımının gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
Osman Tarık Özçelik
Alanya, hepimizin bildiği üzere iki temel sektör üzerine kurulu turizm ve tarım. Turizmle ilgili konuları fuarlarda konuşuyoruz; tarımla ilgili olanları ise bugün burada ele almak gerektiğini düşünüyorum. Alanya Belediyesi olarak tarıma ve tropikal meyvelerin gelişimine katkı sağlıyoruz ve bu ürünlerin Türkiye genelinde tanıtılması gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple, iki yıl önce başlattığımız ve bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz festivali, önümüzdeki yıllarda daha da geliştirerek devam ettireceğiz. Talep yaratmak, tanıtım yapmak ve sürdürülebilir bir tarım ekonomisi oluşturmak için bu etkinlikleri düzenliyoruz. Bu festival, üreticilerimizin desteklenmesine katkı sağlayacak ve onları daha fazla teşvik edecektir. Belediye olarak, özellikle kış dönemlerinde olumsuz hava koşullarından etkilenen üreticilerimize büyükşehirle iş birliği yaparak destek sağlıyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde Alanya Belediyesi olarak tropikal meyve üreticilerimizin ürünlerini tüm Türkiye’ye pazarlayabilmesi için kooperatifleşme çalışmalarını başlatacağız. Ürünlerin daha geniş bir pazara ulaşabilmesi adına tanıtım çalışmalarını sürdüreceğiz. Bu yıl ilk defa ulusal düzeyde diyetisyenler, gazeteciler ve yazarları davet ederek, Alanya’nın tropikal sebze ve meyvelerinin tanıtımını daha geniş bir kitleye yaymak için çalışmalar yaptık. Onların katkısıyla, Alanya’nın tropikal ürünleri hem televizyonlarda hem de ulusal basında tanıtılacak. Festivalimize katkı sağlayan herkese, emeği geçen tüm çalışanlarımıza, değerli katılımcılarımıza ve ziyaretçilerimize çok teşekkür ediyorum. Meyvelerle, lezzetlerle dolu, renkli ve keyifli bir gün geçirmenizi diliyorum” dedi. Özçelik konuşmasının ardından festival alanında muz fotoğrafları da sergilenen emekli öğretmen Haşim Yetkin’e plaket takdim etti. Ardından ilçe protokolü festival alanında açılan standları tek tek ziyaret ederek sunulan ürünleri inceledi. Festival 2-3 Kasım’da da sürecek. - Haber Merkezi