ALKÜ'DEN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE PANELİ
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM), Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda farkındalığı arttırmak için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ‘Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Paneli” düzenliyor. Kadına yönelik aile içi şiddetin tüm boyutlarının konuşulacağı panel, 25 Kasım 2022 tarihinde, saat 14.00-15.30 arasında çevirim içi olarak gerçekleştirilecek.
PANELDE “KADINA YÖNELİK ŞİDDET BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA” KONUŞULACAK
Panel öncesi ALKÜKAM, kadına yönelik şiddet ile mücadelenin önlenmesi için kamuoyu açıklaması yayımladı. Yapılan açıklamaya göre; ALKÜ Kadın ve Aile çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) bünyesinde kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığın arttırılması amacıyla, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. 25 Kasım Cuma günü bilgilendirme broşürleri ve materyalleri dağıtılarak yerleşke içinde farkındalık sağlanacak. Aynı gün saat 10.30’da Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda, Alanya İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce planlanan ve moderatörlüğü ALKÜ KAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Banu Yıldız tarafından yapılacak olan “Kadına Şiddetle Mücadele Semineri” düzenlenecek. Devamında ise saat 14.00’te başlayacak olan çevrim içi panelde bütüncül bir yaklaşımla kadına yönelik şiddetle mücadele konuşulacak. Panel ALKÜ YouTube kanalından canlı izlenebilecek.
ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Tatar’ın açılış konuşmasını yapacağı panelin ilk bölümünde Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Gülsoy’un yapacağı Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Kurulu Üyesi, Serbest Avukat & ALKÜKAM Danışma Kurulu Üyesi Avukat Berna Kayacık tarafından “Kadın, Kadına Yönelik Şiddetin Hukuki ve Diğer Çok Yönlü Boyutları ve Yapılabilecekler” konulu sunum gerçekleştirecek.
Panelin ikinci bölümünde Moderatörlüğü Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz tarafından yapılacak olan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çelikel "Monica Ali'nin 'Brick Lane' Romanında Göç Travması ve Kadın" konulu sunumuyla konuşma yapacak.
ALKÜKAM’ DAN KAMUOYU AÇIKLAMASI
Öte yandan ALKÜKAM, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Gününe ilişkin kamuoyu açıklamasını şu şekilde yayımladı:
“Dünyanın her ülkesinde yaşanan kadına yönelik şiddete "DUR" demek için Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" olarak kabul edilir. Etkinliklerle dikkat çekilen, kadına yönelik şiddetle mücadele gününün çıkış noktası, 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı savaş açan Mirabal Kardeşlerin öldürülmesidir.
Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddet en önemli sorunlar arasında yer almaya devam etmektedir. Dünya genelinde kadın araştırmaları incelendiğinde, kadına yönelik şiddet %6 ile %60 oranlarında değişmektedir. Türkiye genelinde ise yaşamının herhangi bir döneminde şiddete maruz kaldığını belirten kadınların oranı %36’ dır. Her 10 kadından neredeyse 4’ü bir erkek tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Bu oranlardaki farklılık, kadına yönelik şiddetin önlenemez bir durum olmadığını göstermektedir.
Kaynakların ve fırsatların ayrılması ve kullanımında, hizmetlere ulaşmada, bireyin cinsiyeti nedeni ile ayrımcılığa maruz kalmaması ve kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel konumlarını iyileştirmek için sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yapılması ve olumsuz göstergelerin iyileştirilmesi gerektiği bir gerçektir. Kadına yönelik şiddetin tek bir sebebi yoktur, birbirine bağlı birçok unsur kadına yönelik şiddet nedeni olarak açıklanmaktadır. Toplumu oluşturan bütün yapılar; siyasal, hukuksal, toplumsal, ekonomik, eğitsel ve geleneksel yapılar şiddeti besleyebilmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde hem bireylere, hem topluma, hem de yasa koyuculara önemli rol ve görevler düşmektedir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Dünyada Her Şey Kadının Eseridir” sözüyle kadınlarımızın toplumumuz için ne denli önemli olduğuna vurgu yaparak, hayata geçirdiği inkılaplarla da kadınlarımızın sosyal, siyasal ve ekonomik haklarını teminat altına almıştır. Evrensel insan haklarının ayrılmaz bir parçası olan “Kadın Haklarından” hareket eden Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM), kadına yönelik şiddeti, kadınların insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak görmektedir.
Bu çerçevede ALKÜKAM olarak, kadına karşı şiddet unsuru içeren her türlü faaliyetin ortadan kaldırılması için kadınların bilgiye, destek hizmetlere ulaşılabilirliğinin arttırılmasını, şiddetin nedenleri ve sonuçlarını ele alacak eğitsel araçların kamu eliyle geliştirilmesini savunmaktadır. Eşit, adil ve şiddetsiz bir gelecek ancak hepimizin ortak hareket etmesiyle mümkün olacaktır.
ALKÜKAM tarafından 25 Kasım 2022 tarihinde saat 14:00’ de çevirim içi olarak gerçekleşecek ve kadına yönelik şiddette bütüncül bir yaklaşım ile tüm boyutları tartışılacak olan panele tüm halkımız, akademik, idari personelimiz ve öğrencilerimiz davetlidir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
YORUMLAR