ALKÜ'DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARA YENİ UYGULAMA

İmmün yetmezlikte (bağışıklık sistemi yetmezliği) yeni tedavi yöntemi. Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan kolaylaştırılmış subkutan IgG tedavi yöntemi; bağışıklığı düşük olan hastaların her hafta karından enjeksiyonla ilaç alma zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

ALKÜ'DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARA YENİ UYGULAMA
14 Aralık 2020 - 15:16
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Esra Hazar bu uygulamayı hastalarda kullanmaya başlayan  dördüncü merkez olduklarını açıkladı. 
İmmün yetmezliği olan 19 yaşındaki Emir Uğur Kara’ya kolaylaştırılmış  subkutan IgG   tedavi yöntemi uygulanarak, eğitim verildi.  Günübirlik serviste tedavi altına alınan Kara’yı Başhekim Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı ve Hekimi Uz.Dr.Hazar ziyaret etti. Yeni uygulama  hakkında Başhekim Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı’ya  bilgi veren  Uz. Dr. Esra Hazar “Bugün hastanemizde  ve Alanya’ da  ilk kez cilt altına haftalık enjeksiyon ile tedavi almakta olan yaygın değişken immün yetmezlik (primerimmün yetmezlik) tanılı hastamız Uğur Uğur Kara’ya,  ülkemizde yeni kullanıma giren kolaylaştırılmış subkutan IgG tedavisi uygulandı. Hastamız Kara’nın cilt altına uygulanan özel bir enzim ve pompa yardımıyla ile 4 haftada aldığı toplam ilaç dozunu ayda bir olarak uyguluyoruz. Bu tedavi ile hastamız her hafta karından enjeksiyonla  ilaç alma zorunluluğundan kurtuldu”dedi.
 İMMÜM YETMEZLİK NEDİR, TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? 
 İmmüm yetmezlik hakkında bilgi veren Uz. Dr. Hazar :” Bağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da fonksiyon bozukluğuna immün yetmezlik denir. Ülkemizde bu hastalığa sahip 24 bin  olgu olduğu tahmin edilmektedir. Kalıtsal geçiş gösteren Primer immün Yetmezliklerde, tarama testleri hastaların daha semptomları ortaya çıkmadan tanınması ve tedavi başarısı için çok önemlidir. Son yıllarda nakil işlemlerinin (kemik iliği, kök hücre, timüs) gerçekleşmesi ile önemli mesafe alınmıştır. Diğer yandan immünoglobülin replasman tedavisi ile koruyucu antikorlar verilerek enfeksiyonlara karşı önemli bir başarı yakalanmıştır. İmmünoglobülin (IgG) kandaki antikorlarımızdan birisidir. Bu antikorların hastalara verilmesi ile enfeksiyonlara karşı vücudumuzun verdiği yanıt güçlendirilir. Hastalarımız bu tedaviden oldukça fayda görürler. Bu uygulamayla birlikte hastaneye yatış  oranlarının, okul ve iş gücü kayıplarının azaltılmasını, hastalarımızın  hayat kalitesini yükseltmeyi  planlıyoruz” ifadelerine yer verdi. 
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı  Dr. Esra Hazar ‘a vermiş olduğu  yeni hizmetten dolayı teşekkür eden Başhekim Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı;” Bizler bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında yenilikçi sağlık anlayışını kendimize ilke edindik. Sizlerle birlikte çıktığımız bu yolda halkımıza birçok yeni tedavi hizmetini sunmaya devam ediyoruz. Vermiş olduğunuz yeni hizmetiniz  ve başarılarınız için teşekkür ederim “diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum