Alanya Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası, Antalya‘nın Alanya ilçesinde, deniz kıyısında yer alan, ülkemizin en ünlü mağaralarından biridir.
Alanya ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki mağara, 1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak belirlenen noktada dinamit ateşelemesi sonucunda tesadüfen bulunmuş. Mağara, Türkiye’de turizme açılan ilk mağara özelliğini taşıyor.
Tarihi Alanya Kalesi’nin batı kıyısında bulunan mağaranın girişinde 50 metrelik geçitten sonra silindirik bir boşluktan tabana iniliyor. Isısı yaz-kış 22,3 derece olan Damlataş Mağarası’nın astıma iyi gelen 4 farklı özelliği olduğu tespit edilmiş. Ortamda bulunan karbondioksit, yüksek oranda nem gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği biliniyor.
Damlataş Mağarası, Türkiye‘de en çok tanınan mağaralardan biri. Antalya’nın Alanya ilçesi sınırlarında yer alan mağara, Alanya ilçe merkezine 3 km uzaklıkta, tarihi Alanya Kalesi‘nin batı kıyısında yer alıyor. 1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak belirlenen noktada dinamit ateşlemesinin ardından tesadüfen bulunan mağara Alanya’nın sembol cazibe merkezlerinden.
Sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları ve birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitler süslü nedeniyle Damlataş adını alan mağarada 15 bin senede oluşmuş sütunlar yer alıyor. Mağaranın girişinde 50 metrelik geçitten sonra silindirik bir boşluktan tabana iniliyor.
Isısı yaz-kış 22,3 derece olan Damlataş Mağarası’nın astıma iyi gelen 4 farklı özelliği olduğu tespit edilmiş. Ortamda bulunan karbondioksit, yüksek oranda nem gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği biliniyor.
Yıl boyunca mağaradaki rutubet yüzde 95, sabit basınç ise 760 mm olarak ölçülüyor. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunuyor.
Türkiye’de turizme açılan ilk mağara olarak bilinen Damlataş Mağarası’nın boşluğunun tamamı 180-200 metrekare civarında. Mağara etrafındaki kalınlık 10 metreye ulaştığından çökme ihtimali bulunmuyor. Yılın 5-6 ayında devamlı damlayan mağaradaki sarkıt ve dikitlerin MÖ 20 bin ile 15 bin yılları arasında meydana geldiği tahmin ediliyor.
Fosforlu Mağara, Damlataş Mağarası tarafında, küçük bir kayıkla içine girilebilen, yapı itibariyle jeolojik değere sahip farklı bir doğal güzellik. Geceleri içi aydınlık olan ve fosforlu parıltılarının gündüz de görülebildiği mağara adını bu özelliğinden alıyor. Antik dönem deniz mağaraları olduğu bilinen Fosforlu Mağara’nın sıra dışı ışık efektleri görülmeye değer.
Damlataş Plajı, Damlataş Mağarası’nın önünde, Alanya Kalesi’nin eteklerinde yer alıyor. Alanya’ya özgü ince kuma ve berrak denize sahip. Kumsalı oldukça geniş olan plajın arkasında pek çok turistik tesis bulunuyor.
Alanya Gazipaşa Havalimanı Alanya ilçe merkezine 41 km uzaklıkta. Antalya Havalimanı ise Alanya’ya 125 km mesafede. Antalya-Alanya ve Gazipaşa-Alanya arasında düzenli otobüs seferleri yapılıyor.
Özel araçla Alanya’ya ulaşım düşünenlerin ise Antalya’nın 125 km doğusunda yer alan Alanya’ya ulaşım için Antalya-Mersin Karayolu’nu kullanmaları gerekiyor. Alanya, İstanbul’a 816 km (9 saat 40 dk), Ankara’ya 526 km (6 saat 25 dk), İzmir’e 595 km (7 saat 30 dakika), uzaklıkta.
Damlataş Mağarası, Alanya ilçe merkezine 3 km uzaklıkta. İlçe merkezinden mağaraya düzenli dolmuş seferleri var.
Damlataş Mağarasını ziyaret etmek için Alanya’ya gelmişken Akdeniz sahil şeridinin en hareketli turizm merkezlerinden biri olan Alanya’da Alanya Arkeoloji Müzesi, Kızılkule, Selçuklu Tersanesi, İncekum Plajı, Kleopatra Plajı, Dim Mağarası, Sapadere Kanyonu ve Atatürk Evi Müzesi’ne de uğrayın.
Damlataş Mağarası, Türkiye’de en çok tanınan mağaralardan biri. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği mağara, görkemli sarkıt ve dikitlerinin yanı sıra birçok hastalığa iyi gelen huzurlu atmosferi ile sağlık turizmine de hizmet veriyor. Tesadüfen keşfedilen mağara, günümüzde Alanya’nın en önemli sembollerinden biri.
YORUMLAR