Alanya'da ikinci kez isyan ettiler! "Bu ücrete enayiler çalışır diyenler 17 bin TL ile taçlandırıldı" 

Alanya’da okulların temizlenmesi amacıyla İŞ-KUR tarafından görevlendirilen temizlik görevlisi kadınlar ikinci kez toplanarak asgari ücret ve sigorta talebinde bulundu.  Kadınlardan Kadriye Ceren Barcın, “Bu ücreti az bulan TYP’liler 6-7 bin TL’ye ancak enayiler çalışır diyerek başvuru yapmadı. 6-7 bin TL’yi az bulanlar, paradan saymayanlar, asgari ücret karşılığında taçlandırıldı. Biz eşit hak istiyoruz” dedi. 

02 Ekim 2024 - 11:34 - Güncelleme: 02 Ekim 2024 - 12:08
Daha önce 26 Eylül’de Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan temizlik görevlisi kadınlar yetkililere “Hakkımızı istiyoruz” diye seslenmişti. Müdürlük binası önünde ikinci kez toplanan kadınlar tekrar asgari ücret ve sigorta talebinde bulundu. Müdürlük binası önünde toplanan kadınlar adına konuşan Kadriye Ceren Barcın, “Bugün burada hakkımızı savunmak için toplandık. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza seslenmek istiyoruz. Hakkımızı, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. İş Uyum Programı’na (İUP) katıldık. İhtiyacımız olduğu için ilk biz başvuruyu yaptık. 6-7 bin TL’ye çalışmayı kabul ettik. Okullar çok kirliydi. Temizleyip pırıl pırıl yaptık. Haftanın 2 günü kendi paramızdan yol parası vererek seminere katıldık. Anlatılan derste sigortasız işçi çalıştırma, emeğinin altında işçi çalıştırmak iş haklarına aykırıdır diyerek ders gördük. Peki bizim aldığımız ücret bir günlüğü 566 TL’den 666 TL’ye yükselmesi midir? Bu hak değildir. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. 

“BİZ 8 BİN TL, ONLAR 17 BİN TL ALACAK”

Biz buna başvuru yaptığımız zaman Toplum Yararına Çalışma (TYP) Programları yoktu. Bu şartları kabul edip ihtiyacımız olduğu için bu şartlar altında çalışmayı kabul ettik. Buradaki tüm garibanların ihtiyacı olduğu için bu şartları kabul ediyor, çoğumuz ev kiralarına destek çıkmak için, evlatlarımızın okul ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu şartlar altında çalışmaya mecburuz. Bu ücreti az bulan arkadaşlar, 6-7 bin TL’ye ancak enayiler çalışır diyerek başvuru yapmadılar. Bu ücreti az buldular ancak şu an TYP’den başvuru yaparak asgari ücret  karşılığında ve sigorta karşılığında çalışacaklar. Bizim sigortamız da yok. Şimdi size soruyorum. Kimin ihtiyacı var? Biz garibanlar 6 bin TL’yi kabul edip iş başvurusunu yapanların mı ihtiyacı var? Yoksa bu parayı az bulup, paradan saymayıp başvuranların mı ihtiyacı var? İhtiyacı olan garibanlar olduğu yerde kaldı. İhtiyacı olmayanlar, 6-7 bin TL’yi az bulanlar, paradan saymayanlar, asgari ücret karşılığında taçlandırıldı. Zengin iyice zengin, fakir iyice fakir oldu. Biz eşit hak istiyoruz. Asgari ücret ve sigorta istiyoruz. Aynı şartlar altında çalışıp emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Aynı şartlarda okulları, sınıfları eşit şekilde temizliyoruz ama bizim şu an aldığımız 8 bin TL olacak. Onların aldığı 17 bin TL. Arada uçurumlar kadar fark var. Hakkımızı istiyoruz. Eşit şekilde çalışıp eşit hak sahibi olmak istiyoruz. Sigorta ve asgari ücret istiyoruz. İşçiyiz, emekçiyiz, hakkımızı isteriz” dedi. Barcın’ın açıklamasına diğer  kadınlar da alkışlarla destek verdi. – Haber Merkezi 






 

YORUMLAR

  • 0 Yorum