'Alanya'da deprem olmaz düşüncesi doğru değil'

Alanya’da da hissedilen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Başkanı Emrah Yılmaz, “Ülkemiz deprem kuşağında ve bizler depremlerle yaşamaya alışmalıyız. Alanya deprem bölgesi değil, Alanya’da deprem olmaz düşüncesi doğru değildir. Depremler oluyor ve olmaya devam edecek” dedi. 

'Alanya'da deprem olmaz düşüncesi doğru değil'
30 Kasım 2024 - 15:42
Gazipaşa açıklarında dün akşam saatlerinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem, Alanya ve çevresinde paniğe neden oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Başkanı Emrah Yılmaz deprem sonrası yaptığı açıklamada Alanya’nın deprem bölgesi olmadığına dair yanlış algılara dikkat çekti ve bölgedeki yapıların durumuna dair önemli bilgiler paylaştı. Yılmaz, “Dün gece Alanya açıklarında meydana gelen depremi hepimiz hissettik ve tedirgin olduk. Ülkemiz deprem kuşağında ve bizler depremlerle yaşamaya alışmalıyız. Alanya deprem bölgesi değil, Alanya’da deprem olmaz düşüncesi doğru değildir. Depremler oluyor ve olmaya devam edecek. Bizler depremlerden depreme dayanıklı binalarla korunabiliriz. İnşaat Mühendisleri olarak Alanya’da deprem yönetmeliğinin gerektirdiği şekilde depreme dayanıklı projeler üretiyoruz. Bu yapılar imalat esnasında Yapı Denetimler tarafından kontrol edilerek projesine uygun şekilde yapılıyor. Yapı denetim sistemi binaların depreme karşı dayanıklı üretilmesi için kurulmuş bir sistemdir. 6 Şubat depremlerinde Yapı Denetim hizmeti almış binalar performansı gösterdiler. Yapı Denetimli binalarda oturan vatandaşların endişelenmesini gerektirecek bir durumun olmadığını düşünüyorum. Alanya’nın en büyük sorunu 2000 yılı öncesinde yapılmış çok fazla yapının olması. Bu yapıların depreme karşı dayanıklılığı araştırılması gereken bir konu. Basında zaman zaman deprem dahi olmadan kendi kendine yıkılan eski binaların haberlerini görüyoruz. Bu tarz yapılar Alanya’da da mevcut. Riskli yapıların tespit edilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümün Alanya’da hızlanması ve eski yapıların depreme dayanıklı olarak tekrar yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımızın daire metrekarelerinin küçülmesini istemedikleri için kentsel dönüşümden uzak durduklarını gözlemliyoruz. Hiçbir şey  cangüvenliğinden önemli değildir. Bu nedenle vatandaşlarımız depreme karşı duyarlı olmalı, binalarını kontrol ettirmeli gerekli ise güçlendirme yada kentsel dönüşüme başvurmalıdırlar” dedi.

“BİNALAR DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLEBİLİR”

Ayrıca, Alanya’daki yapıların karşılaştığı bir diğer soruna da dikkat çeken Yılmaz, “Alanya’daki yapılar hakkında gözlemlediğimiz bir diğer sorun basit tadilat adı altında yapıların taşıyıcı sistemlerine zarar verilmesidir. Bir bina 2000 yılı sonrasında yapılmış olsa bile taşıyıcı sistemine zarar verilmişse depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Binalarda tadilat nedeniyle kolon ve kirişlere zarar verildiği, döşemelerin kesilerek merdiven ya da yük asansörleri eklendiğini, zemin kattaki dükkanlarda çelik sundurmaların bina kolonlarına kaynaklandığını görüyoruz.  Bu tarz mühendislik hizmeti almadan yapılan tadilatlar binaların depreme karşı dayanıklılığını olumsuz yönde etkiler. Vatandaşların yaşadıkları binalarda bu tarz tadilatların mühendislik hizmeti almadan yaptırılmasına izin vermemeleri tavsiye ediyorum. İnşaat Mühendisleri olarak bizler Depreme dirençli bir Alanya için kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak sürekli çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Lakin Depreme dirençli bir Alanya oluşturmak için tüm vatandaşlarımızın depreme duyarlı olmaları gerekiyor. Deprem değil çürük binalar öldürür. Çürük binalar da ancak güçlendirme ya da kentsel dönüşümle depreme dayanıklı hale getirilebilir” diye konuştu. – Haber Merkezi 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum